Dit is er aan de hand met je schoenen
Best veel van ons hebben ongedragen schoenen in huis, of paren die ze nauwelijks aan hebben. Omdat ze toch te groot of te klein zijn, niet helemaal je stijl of omdat je er zuinig op wil zijn. En elk jaar weer komen er miljarden bij – dat is een enorme berg. Een groot deel daarvan wordt uiteindelijk weggegooid, sommigen zelfs ongebruikt. Bijvoorbeeld omdat wat in de mode is tegenwoordig steeds sneller wisselt, en er dus constant nieuwe modellen, kleuren en stijlen verschijnen. En als er dan best wat overblijft nadat er alweer een volgende lading is gearriveerd, zijn er merken die hun spullen niet in de uitverkoop willen doen. Liever verbranden ze de schoenen of gooien ze weg, omdat korting slecht is voor hun imago.
Grote berg schoenen
Maar ook schoenen die je al wel gedragen hebt zitten vol met goed materiaal. Alleen: schoenen zijn niet heel makkelijk te recyclen, omdat ze uit veel verschillende materialen bestaan. Stof, leer, rubber, schuim, plastic, ringetjes, van alles. In deze video ga ik op bezoek bij Danny, die hier een oplossing voor heeft bedacht. Zijn machine kan het wel, en van de grondstoffen die eruit komen worden weer nieuwe dingen (en zelfs schoenen) gemaakt. Dat is een heel mooie stap, maar wat kun je nu zelf doen om de schoenenberg te verkleinen?
‘Het liefst verbranden merken hun schoenen bij retour, omdat korting slecht is voor hun imago.’
Tip 1: Online kopen
Bestel je weleens schoenen online? En dan wellicht in verschillende maten, omdat je niet zeker weet welke past? Of andere kleuren, om te proberen? Je zou denken dat de paren die je terug stuurt worden gecheckt en dan gewoon weer verkocht. Maar dat is helaas niet altijd zo. Dat allemaal met de hand verwerken is heel duur, en dus kiezen sommige merken ervoor de retouren weg te gooien. Dat is goedkoper dan ze weer in het magazijn zetten.
Koop dus niet gedachteloos veel verschillende maten met het idee het merendeel terug te sturen. Ben je onzeker over je maat, meet je voeten dan op, en mail de webshop om te vragen welke te nemen. Of probeer te passen (en kopen?) in een echte winkel!
Tip 2: Tweedehands kopen
Schoenen lenen zich heel goed voor tweedehands. Zeker omdat we toch allemaal weleens de neiging hebben ze te groot of te klein te kopen, en ze vaak niet beter gaan zitten. Er is dus een heel groot aanbod aan nauwelijks gedragen paren. Je ziet ze zelfs regelmatig met doos, zo goed als nieuw: in kringloopwinkels, op Marktplaats, Vinted of andere sales. Vergeet ook sportschoenen niet, daar geldt hetzelfde voor. Shop je online? Vraag of ze opgemeten kunnen worden, anders heb jij straks hetzelfde.
Tip 3: Repareren
Dit doe je vast al, maar ik zet het er toch maar even bij ter herinnering. Laat je schoenen repareren als ze stuk gaan, en liever net even daarvoor. Heel duurzaam en geldbesparend. Oké, een schoenmaker gebruikt misschien niet alleen milieuvriendelijk materiaal, maar je schoenen langer dragen is beter dan nieuwe kopen.
Tip 4: Aan elkaar knopen
Ben je klaar met je schoenen? Gooi ze dan niet weg, maar lever ze in bij een kringloop als ze nog een ronde mee kunnen, of verkoop ze op een tweedehands site als ze nog mooi zijn. Je kunt ze ook in een kledingbak gooien, máár: knoop ze dan met de veters aan elkaar. Anders raken ze elkaar onderweg kwijt, en worden ze alsnog weggegooid. Ook je afgetrapte schoenen kunnen trouwens in die bak!
Ga sowieso altijd voor kwaliteit, en kies schoenen waar je lang mee doet en die je mooi blijft vinden, dan ben je al een heel eind op weg.
Veel groeten en (loop)plezier!
Marieke