De avocado; heerlijk voor op brood, in een salade of als dip bij de borrel. We genieten van het vruchtvlees, maar de pitten belanden vaak bij het afval. Zonde! Check hier wat je met de pit kunt doen.

Zo gebruik je de pit

Wist je dat een groot deel van alle avocado’s niet goed genoeg is voor consumptie? Ze zijn te groot, te klein, niet rijp genoeg of juist te rijp. En dan die pit! Die hoef je vanaf nu ook niet meer weg te gooien, maar kun je gewoon gebruiken! Met deze tips belandt je pit niet meer in de prullenbak maar misschien wel in je beauty routine, huishouden of je volgende DIY-project. Check hier wat je met je avocadopit kunt doen. 

1. Houd je avocado of guacamole vers

Gebruik je maar een halve avocado? Laat dan de pit in de helft zitten die je bewaart. Heb je guacamole gemaakt en zet je deze nog even in de koelkast? Stop je pit er in, zo blijft de guacamole langer goed. 

2. Kweek je eigen avocadoboom!

Het ontkiemen van een pit is heel makkelijk. Verwijder de schil en wikkel de pit in vochtig keukenpapier. Stop het geheel in een zakje en leg het op een warme plek. Je pit gaat ontkiemen. Nu kun je de pit op een klein glaasje water zetten, let op dat alleen de wortels onder water staan en niet de hele pit. Krijgt je pit blaadjes? Nu mag je hem planten!

Gebruik alles van de avocado
Het is de binnenkant die telt!

3. Gezichtsmasker

De avocado is niet alleen lekker om te eten, het is ook nog eens goed voor je huid. Ook in de pit zitten mineralen die zonde zijn om weg te gooien. Je kan de pit dus ook gebruiken in een gezichtsmasker. Je doet dit door de pit te snijden en te vermalen. Voeg de poeder toe aan een masker of scrub. Een traktatie voor je huid! Je kunt ook je haar wassen met het kookvocht van een gesneden avocadopit, durf jij het aan?

4. Maak er kleurstof van

Je gebruikt nu niet alleen de pit, maar ook de schillen! Breng een grote pan water bijna aan de kook. Laat de schillen en pitten ongeveer 30 minuten liggen, je ziet dat het water kleur begint te krijgen. Haal alles uit de pan, ook de restjes. Nu kun je de stof gaan kleuren. Wil je een intensere kleur? Gebruik dan meer pitten en schillen. Haal de stof uit het water en was met neutraal wasmiddel. Je stof is klaar voor gebruik!

Maak Nadia's gefrituurde avocadosalade met halloumi en avocado-olie
Fermenteren

Op zoek naar meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Dan ontvang je elk weekend de leukste (en haalbare) duurzame tips, lekkere recepten en we kijken binnen bij de mooiste huizen. Die wil je niet missen toch?

Dat wil ik

Bekijk alles nog even terug

In de uitzending zagen wij onze culinair schrijver Nadia Zerouali die op bezoek ging bij Dave en Sander. Zij gaan met hun bedrijf verspilling tegen door van de lelijke avocado's een mooie avocado-olie te maken om in te bakken. Het is tenslotte de binnenkant die telt, want de voedingsstoffen gaan zo niet verloren. 

11 minuten
Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum