Geert rookt zijn vis nog op ambachtelijke wijze, een bijna uitgestorven expertise in Nederland. Al sinds 1933 rookt de familie Smeding generatie na generatie vis op de hand. Nu kan hij zijn passie ook delen met zijn zoon Jessie die ook viel voor het vak. Naast zijn passie voor de rokerij is Geert ook groot fan van Elvis Presley en dat is goed terug te zien. Wij mochten een kijkje nemen op deze bijzondere plek.

Fotografie: Sheena Schouwink

Een echt familiebedrijf

Na overgroot opa Geert, opa Geert en vader Geert is Jessie de 4e generatie visroker binnen de familie. Hoewel zijn vader hem aangeraden om een opleiding te volgen trok het ambacht Jessie aan. Ook de moeder en vrouw van Geert werken met veel plezier in de rokerij.

‘Het ambacht, onder de mensen zijn en op de markt staan maakt het mooi’
Jessie Smeding | Visroker

Handwerk

De rookkamer is al zo'n 70 jaar oud. Veel rokerijen gebruiken tegenwoordig moderne technieken met gas rookaroma. Familie Smeding rookt hun vis sinds jaar en dag op de traditionele manier: op de hand. Dit houdt in dat het hele proces van garen en roken handmatig gebeurt.  Het roken duurt zo'n 3 uur en tussendoor worden er steeds een beetje houtsnippers opgegooid. 

'Dan moet je gewoon je adem inhouden en gaan'
Geert Smeding | Visroker

Elvis Presley fan

Geert is vanaf zijn 9e groot fan van Elvis en een liefhebber van de typische jaren vijftig-stijl. Naast de rokerij staat zijn woning, maar ook een garage voor zijn jarenvijftigauto’s en een mancave ingericht als American diner vol met Elvis Presley-memorabilia. Vrijwel ieder weekend rijdt hij door IJmuiden met zijn groene glimmende fifties Chevrolet vrachtauto met houten laadbak. 

Geschreven door
Elisa Bakker
Datum