Gerookte makreelsalade
Chef-kok Ramon Brugman pakt uit. Niet alleen zijn keuken behoort tot zijn kookdomein, maar ook de tuin is erbij betrokken. Hier rookt hij verse makrelen, die hij gebruikt in zijn makreelsalade.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Salade2gerookte makrelen
-
2gekookte eieren
-
1/3komkommer
-
4augurken
-
1rode ui
-
2 elmayonaise
-
2 elcrème fraîche
-
1citroen
-
1/2bos peterselie
-
•zout en peper
-
Toast•brood
-
1avocado
-
1venkel
-
•tuinkers
-
1bosje radijs
-
Zelf makreel roken•rookton
-
•makrelen
-
•zout
-
•pennen om de makrelen aan te rijgen en in de ton te hangen
-
Begin met het roken van de makreel. Uiteraard kan je voor de salade ook gewoon kant-en-klare gerookte makreel kopen. Begin dan bij stap 3.
Maak een pekelbadje door een ruime bak met water te vullen met water en per liter water doe je hier 100 gram zout bij. Leg de makreel hier minimaal twee uur in. -
Stook het vuurtje op in de rookton. Maak de makrelen droog en rijg ze aan pennen. Hang de makrelen aan de pennen op in de rooktom en rook ze voor ongeveer 45 minuten. Zorg dat de vis niet warmer wordt dan 60 graden i.v.m. het stollen van het eiwit van de vis.
-
Pluk de gerookte makreel. Hierbij haal je het vel ervan af en de graatjes eruit. De vis doe je in een kom.
-
Snijd de gekookte eieren, komkommer, augurk en rode ui fijn en meng dit samen met de mayonaise en de crème fraîche door de vis heen.
-
Hak de peterselie en voeg dit bij de salade en maak het op smaak met wat citroen sap en zout en peper.
-
Snijd de venkel in dunne plakken en laat dit even marineren in een beetje citroensap met olijfolie, zout en peper.
-
Snijd dunne plakken van de avocado en van de radijsjes.
-
Rooster het broodje en beleg dit met de makreelsalade, leg hier wat dunne plakjes avocado en radijs op en maak het af met een beetje tuinkers. Serveer het met de venkel.
- Eet smakelijk!