Gerookte makreelsalade

chef-kok
Ramon Brugman
makreelsalade 152
8 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
25 personen

Chef-kok Ramon Brugman pakt uit. Niet alleen zijn keuken behoort tot zijn kookdomein, maar ook de tuin is erbij betrokken. Hier rookt hij verse makrelen, die hij gebruikt in zijn makreelsalade.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • Salade
    2
    gerookte makrelen
  • 2
    gekookte eieren
  • 1/3
    komkommer
  • 4
    augurken
  • 1
    rode ui
  • 2 el
    mayonaise
  • 2 el
    crème fraîche
  • 1
    citroen
  • 1/2
    bos peterselie
  • zout en peper
  • Toast
    brood
  • 1
    avocado
  • 1
    venkel
  • tuinkers
  • 1
    bosje radijs
  • 4
    makrelen
  • zout
  • rookton
  • pennen om de makrelen aan te rijgen en in de ton te hangen
  1. 1

    Ik begin met het roken van de makreel. Uiteraard kan je voor de salade ook gewoon kant-en-klare gerookte makreel kopen. Begin dan bij stap 3.
    Maak een pekel badje door een ruime bak met water te vullen met water en per liter water doe je hier 100 gram zout bij. Leg de makreel hier minimaal 2 uur in.

  2. 2

    Stook het vuurtje op in de rookton. Maak de makrelen droog en rijg ze aan pennen. Hang de makrelen aan de pennen op in de rooktom en rook ze voor ongeveer 45 minuten. Zorg dat de vis niet warmer wordt dan 60 graden ivm het stollen van eiwit.

  3. 3

    Pluk de gerookte makreel. Hierbij haal je het vel ervan af en de graatjes eruit. Het vlees doe je in een kom.

  4. 4

    Snij de gekookte eieren, komkommer, augurk en rode ui fijn en meng dit samen met de mayonaise en de crème fraîche door de vis heen.

  5. 5

    Hak de peterselie en voeg dit bij de salade en maak het op smaak met wat citroen sap en zout en peper.

  6. 6

    Snij de venkel in dunne plakken en laat dit even marineren in een beetje citroensap met olijfolie, zout en peper.

  7. 7

    Snij dunne plakken van de avocado en van de radijsjes.

  8. 8

    Rooster het broodje en beleg dit met de makreelsalade, leg hier wat dunne plakjes avocado en radijs op en maak het af met een beetje tuinkers. Serveer het met de venkel.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!