De Utrechtse Wanting Li is bierbrouwer én bakker. Als duurzame ondernemer bij Het Hof van Cartesius beoefent ze haar middeleeuwse ambacht te midden van medehofleden rondom de binnentuin van deze coöperatie. Van de Japanse duizendknoop die op en rond het terrein woekert brouwt ze een smakelijk biertje. De bierbostel, een restproduct, vormt de basis voor een brood.

Van buiten is niet meteen duidelijk wat er achter de gevels van Het Hof van Cartesius gebeurt. Als een kringetje teamspelers dat hun tactiek bespreekt, staan de bonte werkruimtes naast het spoor in een groenstrook bij station Utrecht Zuilen. Desalniettemin heeft Het Hof van Cartesius een heldere visie. Simone Tenda en Bianca en Charlotte Ernst bieden werkruimte aan duurzame lokale ondernemers die samen de groene coöperatie runnen. Zo ontstaat een creatieve broedplaats met hergebruik als een van de belangrijkste pijlers. Het hof is voor negentig procent circulair en heeft een gemeenschappelijke moestuin en een wadi voor de wateropvang. Los van het gas wordt er bovendien zelf stroom opgewekt.

Het Hof van Cartesius

Met eigen handen
In oktober 2017 tipt een kennis Wanting over de bouw van een werkplek op bedrijventerrein Cartesius. Veertig creatieve en duurzame Utrechtse ondernemers melden zich aan om rondom een gedeelde buitenruimte in het Utrechtse Werkspoorkwartier hun eigen werkruimte te bouwen. “Toen ik hier kwam was er alleen een vloer, muren en elektriciteit. Gelukkig is mijn vriend handig. Samen met vrienden maakten we wat nu een fijne werkruimte is.”

Open en divers
Met onder andere een meubelmaker, een kunsteducator, een illustrator en een boekhouder is het aanbod van ondernemers divers. Wanting: “Samenwerking is hier vanzelfsprekend. Niet alleen in de gemeenschappelijke moestuin maar ook daar waar we elkaar kunnen helpen en aanvullen.” Het hof heeft daarnaast een vergaderruimte en flexplekken, open voor iedereen. "Wat dat betreft zijn we niet xenofoob", lacht ze.  

Wanting

 

Wachtlijst
Het aantal leden groeit. De uitbreiding die op dit moment gaande is biedt uiteindelijk ruimte aan 120 ondernemers. De wachtlijst voor toetreding is lang en de criteria zijn serieus. "Het is belangrijk dat toekomstige hofleden de visie van Het Hof van Cartesius delen," zegt Wanting. Zo weet ze dat een haar toekomstige buren een kapper is die met lokaal geplukte productingrediënten werkt. Een ander is theemaker. "Bij de sollicitatieprocedure zijn afwisseling en bereidheid tot kennisoverdracht belangrijk. Ook moeten hofleden erop letten niet te groot te worden om met lokale partijen en producten te kunnen werken. Hoe kleiner, hoe duurzamer".

Toen ik hier kwam was er alleen een vloer, muren en elektriciteit.
Wanting Li, duurzame ondernemer bij Het Hof van Cartesius

Voedselbos
Bij de uitbreiding horen plannen voor de aanleg van een voedselbos. Daar kijkt ze naar uit. "Het wordt zo natuurlijk mogelijk. Onder begeleiding van onze tuinman sturen we met zachte hand bij, alleen als dat nodig is." Op dit moment spart ze over de uitvoering van een nieuw brouwsel. "Ik wil er eetbare zwammen en kastanjeboleten gaan plukken voor een herfstdrank. Daarvoor moet ik gedoseerd gaan oogsten". Aan belangstelling is in ieder geval geen gebrek. "We merken dat steeds meer mensen openstaan voor lokale producten".

De circulaire brouwerij van Wanting

In een piepkleine, circulaire brouwerij in Utrecht brouwt Wanting Li sinds vijf jaar speciaalbieren. Van het restproduct bakt ze broden: een brouwerij en bakkerij ineen. Dat is koren op de molen van bierliefhebber en voormalig broodbakker Ramon Brugman. Hij staat te popelen om te proeven.

Bekijk de video