De liefde voor koken is voor onze chef-kok Leon Mazairac ontstaan in België. In de kustplaats Koksijde volgde bij de koksopleiding en raakte daar thuis in de Belgische keuken. In de serie Bij de Zuiderburen neemt Leon je mee naar België en laat ons kennismaken met verschillende streekgerechten. Hij gaat langs bij zijn oude leermeester en laat ons verschillende steden, streken en producten zien.

Leon bij de Zuiderburen: Koksijde

Bij de zuiderburen: Koksijde

In de eerste aflevering van Bij de zuiderburen gaat onze chef Leon Mazairac terug naar zijn voormalige school en bereidt hij voor zijn oude leermeester, chef Soete, een klassiek Belgisch streekgerecht. Hiervoor haalt hij een typisch Belgische vis bij de Vismijn in Nieuwpoort én op de akker van teler Amy kan hij terecht voor het duinaardappeltje.

 

Bekijk de video
Ik heb veel keukens gehad, maar deze staat wel in de top 3.
Leon Mazairac
Leon bij de zuiderburen

Bij de zuiderburen: Westhoek

In de tweede aflevering van Bij de zuiderburen is Leon in de Westhoek. Deze streek met glooiend landschap, naast de Franse grens, kenmerkt zich om zijn unieke terroir én culinaire karakter. Leon ontmoet ‘wild farmer’ Dries Delanote, die een permacultuur tuinderij runt. Daarna zal Leon een bezoekje brengen aan het wijndomein van Martin Bacquaert. Alle ingrediënten voor een prachtige wijn-spijs combinatie!

Bekijk de video
Zo uit de grond, in mijn mond, wat een luxe dit. Alsof je truffels hebt, zo waardevol.
Leon Mazairac
Leon bij de Zuiderburen Brussel

Leon bij de zuiderburen: Brussel

In de derde aflevering van Leon bij de zuiderburen is Chef-kok Leon Mazairac in Brussel. Een bruisende stad met grandioze restaurants, architectuur en veel vermaak. Maar het is vooral een culinaire plek waar oud-Brussels bier en echte Brusselse loof een comeback maken.

Bekijk de video
Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum