Wecken of inmaken is niet moeilijk, maar je moet wel precies te werk gaan! En laat onze chef Ramon daar nou heel goed in zijn. Hij legt je in vier stappen uit hoe het moet, dan kan jij aan de slag met het inmaken van groenten en fruit (dat heel lang houdbaar blijft!).

Wat is wecken?

Wecken doodt micro-organismen door verhitting. Door het luchtdicht afsluiten van de potten en flessen wordt voorkomen dat er nieuwe kiemen in het product binnendringen. De etenswaren (fruit, jam of gekookte groenten) worden gedurende een bepaalde tijd verhit in dikwandige glazen potten. Tijdens het afkoelen ontstaat er onderdruk in de pot. 

Stap 1: Wat heb je nodig?

Natuurlijk kan je wecken met een officiële inmaakketel, thermometer of glastang, maar eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een pan met kokend water! Zo ga je aan de slag; 

 • Kook een grote pan met water;
 • Pak een paar glazen potjes met een deksel die goed afsluiten;
 • Je kan daarvoor weckpotten gebruiken met inmaakringen en klemmen;
 • Maar ook oude glazen appelmoes potjes bijvoorbeeld;
 • Gebruik een theedoek om de potjes beet te houden en je kan beginnen!

Stap 2: Glazen potjes uitkoken

Hoe doe je het? De potjes die je gaat gebruiken moet je eerst uitkoken. Je zet een grote pan water op en dat breng je aan de kook. Je doet de schone glazen potjes in dat water. Die kook je 20-30 minuten. Dan haal je ze eruit, zet je ze op de kop en laat je ze afkoelen.  

  8 minuten

  Stap 3: Vullen en koken maar!

  In die schone potjes gaat de jam, piccalilly of wat je dan ook maar aan het maken bent vanuit je groentetuin. Zorg ervoor dat je de hete vulling, als het net heeft gekookt, er direct in stopt. Dat kan dus van alles zijn. Belangrijk is, dat het er heet in gaat en je een schone lepel gebruikt. Schroef de deksels op de potjes en zet ze weer in het kokende water. Laat ze 40 minuten zachtjes koken. 

  Stap 4: Afkoelen en labelen

  Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt. Handige tip voor je het wegzet, plak er een label op met de datum.

  Geschreven door
  Annamara Hamersma
  Datum