Donuts met jam en glazuur
Chef-kok Ramon Brugman maakt donuts gevuld met frambozenjam en hij glaceert ze met roze glazuur. Een kleurrijke, feestelijke lekkernij waarbij het raadzaam is het tandenpoetsen die avond niet per ongeluk over te slaan.
Recept
Ingrediënten
-
Donuts500 gbloem
-
8 gzout
-
12 ggedroogde gist
-
100 ggesmolten boter
-
50 gsuiker
-
2eieren
-
225 mlmelk
-
Jam200 gdiepvries frambozen
-
200 gsuiker
-
Glazuur250 gpoedersuiker
-
•4 a 5 el frambozensiroop
-
•Evt kleurstof
-
Kaneelsuiker200 gsuiker
-
1 tlkaneel
-
•Hagelslag
-
Om de donuts te maken, smelt je de boter en maak de melk lauwwarm.
-
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed 8 minuten tot een glad deeg.
-
Laat het deeg 45 minuten afgedekt rijzen.
-
Duw het deeg plat en rol het uit in de bloem tot een plak met een dikte van ongeveer 1 cm.
-
Steek hier nu ringen uit en steek met een kleinere steker een gaatje uit het midden.
-
Leg de donuts op een plaat met bakpapier.
-
Bewaar ook de kleine stukjes die je uitsteekt, deze moeten ook rijzen.
-
Dek het af met een droge theedoek en laat het 30 minuten rijzen.
-
Zorg dat de frituur op 180 graden staat en bak de donuts ongeveer 2 minuten per kant.
-
Haal ze uit de frituur en laat ze goed afkoelen.
-
Voor de jamvulling, kook de frambozen samen met de suiker ongeveer 4 minuten en laat het afkoelen.
-
Zet het vervolgens in de koelkast om stevig te worden.
-
Om het glazuur (of icing) te maken, roer je de siroop door de poedersuiker en breng op kleur met kleurstof.
-
Blijf goed roeren totdat het glazuurlaagje er mooi glad en glimmend uit ziet.
-
Maak de kaneelsuiker, door heel simpel, de kaneel door de suiker de roeren.
-
Als je nu de kleine stukjes donuts hebt gefrituurd en ze zijn afgekoeld, rol je de donuts door de kaneel suiker.
-
Voor de grote donuts, doe de jam in een spuitzak en prik met de spuitzak op drie plekken een gaatje en spuit daar een beetje jam in.
-
Haal ze vervolgens door de glazuur.
-
Besprenkel nog met wat hagelslag
- Eet smakelijk!