Foul medames met een pindakaas smoothie

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Foul medames
7 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
47 personen
Vandaag begint de ramadan. Culinair schrijver Nadia Zerouali duikt daarom de kookstudio in om een bijzonder ontbijt te bereiden: foul medames met een frisse salade. Dit zeer voedzame stoofpotje van gekookte tuinbonen, samen met een pindakaassmoothie, gaat jou zeker de dag doorhelpen.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

  • 250 g
    gedroogde bruine tuinbonen
  • peper en zout
  • gemalen komijn en/of korianderzaad
  • 2
    citroenen
  • 2
    eieren
  • milde olijfolie
  • 3
    rijpe vleestomaten
  • 1
    komkommer
  • 1
    bosje verse bladpeterselie
  • 0,5
    bosje verse koriander
  • 6
    takjes munt
  • Arabisch brood
  • fetakaas
  • witte tahina
  • Smoothie
    9
    ontpitte dadels
  • 1 l
    havermelk
  • 2
    bananen
  • 2
    flinke eetlepels pindakaas
  1. 1

    Week de tuinbonen een nachtje in ruim water.

  2. 2

    Kook de geweekte tuinbonen in ruim koud water in ca. 1 uur zacht en gaar, afhankelijk van de kwaliteit van de bonen en de weektijd. Tot hier kun je het ook goed voorbereiden en in de diepvries bewaren.

  3. 3

    Pers het sap van 1 citroen. Snij de andere citroen in partjes.

  4. 4

    Kook de eieren naar smaak zacht of hard. Laat ze schrikken onder koud water, pel ze en snij in partjes.

  5. 5

    Maak de tomaten schoon en snij ze in kleine stukjes. Snij de peterselie en koriander fijn. Pluk de blaadjes munt van de takjes en snij de muntblaadjes fijn. Meng in een kom en breng op smaak met wat citroensap, olijfolie, peper en zout.

  6. 6

    Giet de gekookte zachte bonen af. Pureer met een staafmixer of stamp met een vijzel glad naar smaak.

  7. 7

    Breng de foul op smaak met wat specerijen (ca. ½ tl elk), peper en zout en olijfolie.

  8. 8

    Verwarm de foul vlak voor het serveren kort door. Verdeel de warme tuinbonen over 4-6 kommetjes. Schep de salade erop, druppel er wat olie over en doe de eitjes en de partjes citroen erbij. Serveer met Arabisch brood, fetakaas en witte tahina.

  9. 9

    Voor de smoothie pureer je in een blender of met een staafmixer de dadels met de havermelk, de bananen (in stukken) en de pindakaas tot een romige shake. Laat eventueel in de koelkast goed koud worden.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!