3 minuten

Gerookte rog met bloemkool en frisse yoghurtsaus

De gerookte smaak geeft dit gerecht echt iets extra's! Onze chef Alain gebruikt voor zijn recept gerookte rogvleugel, een plakje gerookte bloemkool, gebakken sjalotjes en een frisse dip met mosterd, yoghurt en bieslook. 

Gerecht Vis
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 4
    rogvleugels van 180 g
  • 1
    bloemkool
  • 1
    grote sjalot
  • 120 g
    boter
  • 2 el
    olijfolie
  • 2 el
    balsamicoazijn
  • 2 el
    Savora mosterd
  • 2 el
    mayonaise
  • 2 el
    crème fraîche
  • 20
    takjes bieslook
  • tuinkers
  • 1
    citroen
  1. Tip: de vis en bloemkool in dit recept zijn gerookt in een professionele rookkast, maar je kan thuis dit gerecht ook maken met een kleine rookoven of met een rookzak voor op de grill of in de oven.  

  2. Voor het roken maak je de vis schoon. Bij koud roken wordt de vis eerst in de pekel gedompeld. Gebruik 14 gram zout per liter water en laat het minimaal 6 uur staan. Vervolgens rook je de vis gedurende 1 uur in het rookoventje. Let op! De temperatuur in de rookkast mag niet hoger zijn dan 28 graden. De bloemkool blancheer je eerst voor het roken. Rook de bloemkool ongeveer 20 minuten.

  3. Voor de saus meng je mosterd, mayonaise, yoghurt. Snijd de bieslook fijn en voeg deze ook toe. Meng dit goed. Voeg ook wat zout en peper toe voor de smaak. Knijp het sap van een halve citroen uit en voeg dit toe. Als laatste schenk je hier nog een klein beetje balsamicoazijn bij.

  4. Snijd de sjalot horizontaal in dikke plakken. Bak de rogvleugels met wat boter in een pan. Schep de boter geregeld over de vis heen en bak deze voor ongeveer 10 minuten. Doe na 5 minuten de gesneden sjalot bij de vis en bak deze mee.

  5. Snijd de bloemkool in plakken. Bak deze met 30 g boter voor ongeveer 4 min aan elke kant. Leg de plakken op een bord met olijfolie, balsamicoazijn, tuinkers, zout en peper.

  6. Serveer de vis op een bord met een mooie eetlepel van de yoghurt-mosterdsaus. Leg hier ook een plak bloemkool en sjalot naast.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.