8 minuten

Mexicaanse ovenschotel met orzo, zwarte bonen, mais en guacamole

Chef-kok Geneal Harreman maakt een Mexicaanse ovenschotel met orzo, zwarte bonen en maïs, belegd met gegrilde avocado’s en een frisse zelfgemaakte guacamole. Een heerlijk gerecht dat je makkelijk van tevoren kunt bereiden en een feestje is voor de smaakpapillen!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • 300 gr
    orzo
  • 400 gr
    gepelde tomaten
  • 240 gr
    zwarte bonen
  • 200 ml
    rode wijn
  • 600 ml
    water
  • 240 gr
    maïskorrels
  • 80 gr
    geraspte jonge kaas
  • 40 gr
    jalapenos uit een potje/ of 1 verse peper
  • 2
    knoflooktenen
  • 1
    rode ui
  • 1 tl
    tomatenpuree
  • 1 el
    gerookte paprikapoeder
  • 1 el
    korianderpoeder
  • 100 ml
    creme fraiche
  • 1/2
    bosje koriander
  • Voor de guacamole
    3
    avocado's
  • 1/2
    rode ui
  • 1
    limoen
  • 2 tl
    gerookte paprikapoeder
  • 2 tl
    komijnpoeder
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een pan op middelhoog vuur met een laagje olie, bak hierin de ui en knoflook glazig.

  2. Voeg de orzo toe en bak dit kort mee, voeg dan de gerookte paprikapoeder, korianderpoeder en tomatenpuree toe. Laat dit even bakken in de pan.

  3. Blus de orzo af met de rode wijn en laat dit koken zodat alle smaken goed intrekken, voeg dan het water toe en laat dit gaar pruttelen.

  4. Blend de gepelde tomaten fijn in de blender en voeg dit toe samen met de fijngesneden jalapenos, de maïskorrels en zwarte bonen aan de pan. 

  5. Als de orzo gaar is kan het in een ovenschotel, verdeel de geraspte kaas eroverheen en schuif het in de oven op 180 graden, voor ongeveer 10 minuten. 

  6. Verwijder de pit uit de avocado en verwijder de schil, prak de avocado fijn. Snipper de rode ui en meng dit samen met de avocado en limoensap, komijnpoeder, gerookte paprika poeder en grofgesneden koriander. Breng de guacamole op smaak met zout en peper en zet dit even apart. 

  7. Verwijder de pit uit de twee andere avocado’s en haal ze uit de schil met behulp van een eetlepel.  Breng de avocado’s op smaak met een beetje olijfolie, gerookte paprikapoeder en komijnpoeder, peper en zout.

  8. Verhit een bakpan op middelhoog vuur met een laagje olie, bak de avocado aan beide kanten totdat ze een mooie bruine gloed krijgen. Zet het vuur dan uit en zet de avocado’s even apart.

  9. Haal de schotel uit de oven, hak de koriander grof en verdeel dit over de schotel. Verdeel de guacamole en crème fraiche over de ovenschotel.

  10. Geniet van de Mexicaanse ovenschotel van orzo, zwarte bonen en mais!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Meer recepten van Geneal in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Geneal