Gevulde broodsoep met jenever

Chef-kok Leon Mazairac proeft vandaag ecojenever en gaat daarvoor naar de bakker, want stokers Chris Rijkenberg en Nico Commandeur halen daar een bijzonder bestanddeel voor hun drank vandaan: oud brood. Hiervan maken de jongens, beiden nog student, hun duurzame, oude jenever. Gemiddeld gooien bakkers aan het eind van de dag dertig procent van hun productie weg, omdat die niet is verkocht. Maar Nico en Chris uit Zaandam verminderen voedselverspilling door dat brood te gebruiken voor een nieuw product: hun ecojenever.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 1,5 l
    tomatenbouillon (meng 750cl kippenbouilon met 750cl tomatenbouillon)
  • 200 g
    gekookte krieltjes in de schil
  • 100 g
    'oud brood'
  • 50 g
    kikkererwten
  • 1
    courgette
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    rode ui
  • bosje peterselie
  • • franse Fuet (Franse worst) wil je liever geen vlees kun je dit weglaten
  1. Pluk het brood en doe het bij de bouillon. Laat zachtjes koken. Het brood geeft na een tijd binding.

  2. Hak de kruiden, de ui en de knoflook.

  3. Snij de worst en courgette in kleine blokjes en de krieltjes door de helft.

  4. Voeg alle ingredienten toe en laat nog zachtjes 10 tot 12 minuutjes doorgaren.

  5. Serveer in een diepe kom en werk af met wat gehakte kruiden en eventueel wat geroosterd “oud brood”

  6. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.