4 minuten

Zo maak je zelf gelukskoekjes

Gelukskoekjes zijn zo leuk om rond te delen aan tafel! Tuurlijk prima in de winkel te verkrijgen, maar onze chef-kok Rosah maakt ze zelf. Dat kan jij ook, want het is eigenlijk best gemakkelijk. En het leuke is dat je dan je eigen persoonlijke boodschap voor vrienden of familie erin kan stoppen. Ga jij het proberen? 

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Gebak

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

  • Voor 14 gelukskoekjes;
    50 gr
    eiwit
  • 75 gr
    poedersuiker gezeefd
  • 55 gr
    boter op kamertemperatuur
  • 60 gr
    bloem gezeefd
  • 1 tl
    vanille extract of een stokje verse vanille
  • 1 snufje
    zout
  1. Knip een cirkel uit een stuk karton met een diameter van 9 cm. Dit is het sjabloon voor de koekjes.

  2. Knip ondertussen kleine reepjes papier en schrijf daarop een liefdevolle gelukswens. 

  3. Doe nu de boter in een kom en klop dit met de poedersuiker tot een luchtig geheel. Dit duurt circa 5 minuten. Voeg dan ook het zout, de vanille extract en het eiwit toe. Mix nog 2 minuten door. Voeg nu de bloem toe en meng nog maximaal een halve minuut. Let erop dat de randen van de kom ook worden meegenomen. 

  4. Verwarm de oven voor op 190 graden. 

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop het sjabloon. Plaats nu een kleine hoeveelheid beslag in het midden van de cirkel en strijk af met een paletmes, totdat je een dunne cirkel overhoudt. Verwijder het sjabloon en doe dit maximaal twee keer per bakplaat. Bak de koekjes in 10 minuten gaar. Houd de oven dicht. 

  6. Haal na 10 minuten de bakplaat uit de oven en draai een koekje om. Leg een gelukswens in het midden van het koekje en vouw snel dicht. Vorm het warme koekje om de rand van een glas of beker. Herhaal dit proces. De koekjes koelen zeer snel af, waardoor je snel moet handelen tijdens het vouwen. 

  7. Serveer de koekjes op een gezellige schaal en neem er zelf natuurlijk ook eentje!

  8. Geniet van je eigen gelukskoekjes!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Rosah van Schendelen - Foto: Dorenda van Knegsel