Groente-ontbijt met havermout, kokosboter en karamel

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Ontbijt
2 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
43 personen
Ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar. Een welbekend spreekwoord. Maar toch pakken de meeste mensen graag het diner groots aan of nemen een uitgebreide lunch. Het ontbijt is daarbij vaak een onder geschoven kindje, maar daar brengt dit recept verandering in.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
2
  • 2
    havermout groente-ontbijtjes
  • 2 el
    geplette havermout
  • 6 el
    kokosboter
  • 150 g
    zoete groenten (bietjes, wortel, zoete aardappel)
  • 1
    sinaasappel
  • verse munt
  • suiker (naar smaak)

Bereiding

  1. 1

    Verwarm de oven voor op 180C.

  2. 2

    Stort de ontbijtjes in een passende ovenvaste schaal en bestrooi met wat havermout. 

  3. 3

    Bak de ontbijtjes in het midden van de hete oven in circa vijftien minuten goudbruin. 

     

  4. 4

    Verwarm ondertussen in een koekenpan de kokosboter tot een dikke karamel. Tussentijds geregeld roeren en voeg eventueel naar smaak wat suiker toe voor zoetheid en knapperige structuur.

  5. 5

    Schil en snijd ondertussen de groenten in blokjes. Kook dit in ruim kokend water met een snufje zou in enkele minuten beetgaar. Giet de groenten daarna af en laat eventueel wat afkoelen. 

  6. 6

    Rasp de schil van de sinaasappel.

  7. 7

    Meng de groenten met een beetje kokosboter karamel en de sinaasappelrasp.

  8. 8


    Serveer de ontbijtjes met de groenten en bestrooi met wat extra sinaasappelrasp en wat blaadjes munt. Geef de rest van de karamel er apart bij om naar smaak erbij te eten. Lekker als zoet ontbijt maar ook als toetje lekker!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!