5 minuten

Karnemelk bloemkoolsteaks met gestoomde couscous

Culinair schrijver Nadia Zerouali is in Alphen aan den Rijn waar Steven karnemelk maakt met behulp van de melkkoeien van zijn vader. Dit doet hij naast zijn baan als docent. En net zoals vroeger brengt hij de zuivel bij de mensen langs.
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Bloemkoolsteaks
    ½ l
    boerenkarnemelk
  • 1 potje
    gekonfijte citroen
  • 1
    bloemkool
  • ½
    potje witte tahina
  • peper en zout
  • 1 teentje
    knoflook
  • 1 bosje
    verse oregano
  • 1
    Jalapeño peper
  • paprikapoeder
  • komijnzaadjes
  • 50 g
    boerenboter
  • 2
    rode uien
  • 1 el
    sumak
  • Gestoomde couscous
    ½ k
    couscous
  • koolzaadolie of milde olijfolie
  • zout
  • evt. rauwmelkse boter of smen (gerijpte rauwemelkse boter)
  • karnemelk
  1. Voor de bloemkoolsteaks meng je in een kom de karnemelk met het vocht uit het potje van de gekonfijte citroenen.

  2. Was en snijd de bloemkool in dikke plakken of in roosjes, laat minstens een uurtje of liever nog een nachtje marineren in het karnemelk mengsel. Af en toe wentelen.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  4. Vang de karnemelkmarinade op. Tahina beetje bij beetje losroeren met de marinade en op smaak brengen met flink wat peper en misschien een beetje zout.

  5. Dep de bloemkool (uit marinade) eventueel een beetje droog met keukenpapier en bestrooi ze op een bakplaat met paprikapoeder, komijnzaadjes, peper en zout.

  6. Snij de knoflook in plakjes, rits de blaadjes van de takjes oregano, jalapeño met of zonder zaadlijsten (afhankelijk van hoe pittig je het wil) in reepjes snijden, ½ gekonfijte citroen in kleine stukjes snijden. Verdeel dit knoflookmengsel over de bloemkool.

  7. Boter in vlokjes erover verdelen en in de voorverwarmde oven in ongeveer  25 minuten gaar en goudbruin laten worden.  

  8. Pel en snijd ondertussen de uien in plakjes en masseer met flinke snuf zout en wat sumak tot zacht en glimmend.

  9. Serveer de steaks op een warm bord met een flinke schep van de tahinasaus en wat van de sumakuien. Lekker als hoofd of bijgerecht met een frisse salade en couscous.

  10. Doe de couscous in een grote schaal of kom, besprenkel met 1 el olie en bestrooi met wat zout. Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt van de olie. Schenk er ca. 2 ½ dl lauwwarm water op en laat de couscous 10 minuten staat totdat het water volledig opgenomen is.

  11. Roer de couscous los met een garde. Schep in het bovenste deel van de couscouspan of in de schaal van de stoomoven. Stoom de couscous 10 minuten.

  12. Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote schaal of kom, voeg naar smaak wat extra olie en/of zout toe, besprenkel met wat koud water en roer los met een garde.

  13. Stoom de couscous nogmaals op dezelfde manier voor een tweede keer. Breng eventueel op smaak met een klontje boter of smen.

  14. Serveer de warme couscous met koude karnemelk. Een restje couscous kan je ook in een kom doen, karnemelk erop schenken totdat het onder staat en dan nachtje in de koelkast laten staan. Dan heb een meer papperige structuur.

  15. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.