Roggebrood bij de snert (9)
4 min

Erwtensoep van Sylvia

Culinair expert Alain Caron stapt vandaag in de Zuid-Hollandse streek Westland op de fiets. Hij rijdt met Marja van der Ende de 'Snertroute', die Marja heeft bedacht om mensen dichterbij de boeren en lokale productaanbieders te brengen. Zo start de route bij een ambachtelijke zorgbakker waar mensen met een verstandelijk beperking werken en waar Alain bij Jan het roggebrood haalt. Maar ook langs een boer voor de soepgroente, nog vers van het land. Uiteindelijk komt Alain aan bij Sylvia, die de oer-Hollandse snert maakt. Alain helpt mee en maakt met het verse roggebrood nog iets passends voor bij de snert.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Voor- en bijgerecht

Recept

Ingrediënten

  • 500 g
    spliterwten
  • 2,5 l
    water
  • 800 g
    hamlappen
  • 2
    grote preien
  • 1
    knolselderij
  • 2
    grote uien
  • 2
    winterpenen
  • 2
    bouillonblokjes
  • rookworst
  • gerookte spekblokjes
  • zout en peper
  • roggebrood
  1. Spoel de spliterwten af en week ze minimaal 1,5 uur in 2,5 l water.

  2. Kook de erwten in het weekwater op een laag vuur, samen met de hamlappen, gedurende 1 uur. 

  3. Snij de preien, knolselderij, uien en winterpenen in kleine stukjes.

  4. Voeg de gesneden groenten en de bouillonblokjes toe aan het water met de erwten. Laat 1,5 uur rustig gaar koken. Giet tijdens het koken, indien nodig, wat water bij de soep en blijf goed roeren.

  5. Snij de rookworst in plakjes en bak de spekblokjes uit in een koekenpan.

  6. Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Voeg dan de rookworst en spekblokjes toe. 

  7. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep de soep in kommen.

  8. Serveer er een lekker stukje roggebrood met een smeerseltje bij.

  9. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.