Lauwwarme speltsalade met oesterzwambitterbal

culinair schrijver
Nadia Zerouali
vega bitterballen
3 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
19 personen
Culinair schrijver Nadia Zerouali is in de provincie Groningen. Daar ontmoet ze Harrie de Vries. Harrie runde jarenlang een eetcafé in Groningen, maar gooide het roer om. 'Ik was altijd op zoek naar het goedkoopste product en wilde geld verdienen. Maar ik werd er doodongelukkig van.' Vijf jaar geleden start hij met het maken van een vegetarische bitterbal, gemaakt van oesterzwammen. Een lokaal, duurzaam product. De balletjes worden met de hand gedraaid door statushouders, die Harrie als vakspecialist in de keuken begeleidt. 'Deze mensen uit o.a. Syrië en Iran hebben vaak heel wat achter de rug. Ze hebben extra aandacht en begeleiding nodig. Als ik dan zie dat ze groeien, dat ze meer eigenwaarde krijgen, daar doe ik het voor. Ik zoek die verbinding met mensen.'
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 200 g
    speltkorrels (nachtje geweekt)
  • 200 g
    sperziebonen of snijbonen
  • 2
    groene paprika’s
  • 3 teentjes
    knoflook
  • 400 g
    oesterzwammen
  • milde olijfolie
  • peper & zout
  • Midden-Oosterse 7 spice of shoarmakruiden
  • 1 krop
    sla
  • 100 g
    gemengde kerstomaatjes
  • 1 bosjes
    radijsjes
  • 1 bosje
    verse oregano
  • olie om te frituren
  • 4-8
    oesterzwambitterballen
  • 1 schaaltje
    hüttenkäse

Bereiding

  1. 1

    Breng de geweekte spelt in ruim water aan de kook in een snelkookpan. Zodra het water kookt deksel op de pan, op druk laten komen en zodra het begint te fluiten ca. 10 minuten koken tot beetgaar. 

  2. 2

    Laat de pan afkoelen en van de druk komen. Giet de spelt af. 

  3. 3

    Haal ondertussen de boontjes af en kook ze in ruim gezouten kokend water beetgaar. Giet af. 

  4. 4

    Maak de paprika’s schoon en snij in dikke repen. Pel en snij de knoflook in plakjes. Scheur de oesterzwammen in repen. 

  5. 5

    Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan of wok en bak hierin de paprika en knoflook 3 minuten. Voeg de oesterzwammen toe en bak in enkele minuten op hoog vuur goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en de specerijen.

  6. 6

    Maak ondertussen de sla, tomaatjes en radijsjes schoon. Rits de blaadjes oregano van de takjes.  

  7. 7

    Verhit de olie om te frituren. Frituur de vegetarische bitterballen goudbruin en knapperig en laat uitlekken op keukenpapier.

  8. 8

    Meng de lauwwarme spelt met de lauwwarme bonen, de gescheurde slablaadjes, gehalveerde tomaatjes, plakjes radijs en oregano, breng op smaak met wat azijn, olijfolie, peper en zout. 

  9. 9

    Verdeel de gebakken oesterzwammen en bitterballen erover. 

  10. 10

    Schep er wat hüttenkäse (of tahina voor vegans) over. 

  11. 11

    Maak af met olijfolie en versgemalen zwarte peper en serveer lauwwarm. 

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!