Ramons Oosterse gerechten

Ramon neemt de tijd voor een speciale maaltijd: gamba's in zoetzure saus, kip in zwarte bonensaus, rijst en zelfgemaakte atjar tjampoe.

Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de Gamba's
    24
    gamba's
  • 200 ml
    ananassap/puree
  • 1
    stuk gember
  • 1/2
    rode peper
  • 1
    bos bosui
  • 1
    citroen
  • 1
    eetlepel honing
  • 1
    eetlepel aardappelzetmeel
  • 1
    teen knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    stuk rode paprika
  • Voor de Atjar Tjampoer
    Voor 4 personen gekookte witte rijst
  • 300 g
    witte kool
  • 150 g
    winterpeen
  • 1
    stuk rode paprika
  • 1
    grote uit
  • 1
    teen knoflook
  • 2
    plakjes gember
  • 4
    eetlepel suiker
  • 300 ml
    azijn
  • 200 ml
    water
  • 1
    eetlepel kurkuma
  • Kip in zwarte bonensaus
    400 g
    kipdijfilet
  • 1
    stuk groene paprika
  • 1
    stuk rode paprika
  • 1
    stuk gele paprika
  • 1/2
    stuk rode peper
  • 1
    ui
  • 3
    teen knoflook
  • 1
    eetlepel zwarte bonensaus
  • 2
    eetlepel ketjap
  • 2
    eetlepel sojaus
  • 1
    stuk gember
  • 4
    bosuitjes
  • 1
    bos bosui
  • 1
    eetlepel suiker
  • half glas water
  • 1
    eetlepel aardappelzetmeel
  1. Begin met het maken van de Atjar Tjampoer. Snij hiervoor alle groenten fijn.
     

  2. Zet de ui met de knoflook aan in een beetje olie.

     

  3. Voeg de kurkuma toe en gaar dit kort mee. Pas op deze wordt snel bitter.

  4. Voeg nu het water, azijn, suiker, en gember toe en breng dit aan de kook.

     

  5. Voeg de groenten toe en kook dit even mee. Doe het daarna in potjes en laat het goed afkoelen. (het is nog lekkerder na een dag). Zet de potjes even op de kop. 

  6. Maak nu de kip in zwarte bonensaus. Snij hiervoor alle ingrediënten in fijne blokjes. 

  7. Zet de knoflook met de uien aan in een pan. Voeg vervolgens een halve rode peper toe samen met een plak gember.

  8. Voeg de kip toe en bak deze goed aan. 

  9. Voeg daarna de gesneden paprika’s toe.

     

  10. Als laatste voeg je de ketjap, sojasaus,  zwarte bonensaus , gember, water en suiker toe. Roer dit goed door elkaar heen en breng het aan de kook. Voeg nu ook de bosui toe en bind het geheel af met zetmeel.

  11. Kook de rijst volgens de verpakking.

  12. Maak als laatste de gamba's. Pel de gamba’s en bak ze in een pan met en scheutje olie. Laat ze daarna afkoelen.
     

  13. Snij de ui en knoflook een zet deze aan in een pan. 

  14. Voeg het ananas sap, de gember, en de fijn gesneden peper bij de ui en knoflook en knijp de citroen er op uit en voeg de honing er aan toe. 

  15. Snij de bosui en de paprika. Voeg deze als laatste toe samen met de gamba’s.

     

  16. Meng het zetmeel met wat water en bind het geheel af.

  17. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Ramon Brugman maakt kipnuggets