Sushi

chef-kok
Ramon Brugman
Sushi Ramon
12 min
Gerecht
Vis
Bereidingstijd
Meer dan 60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
209 personen
Chef-kok Ramon Brugman is on a roll vandaag. Hij maakt sushirollen in alle varianten: met beef, zalm én vegetarisch. Lekker. Ook geeft hij praktische tips.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • rijst
    500 g
    sushirijst
  • 750 g
    water
  • seasoning
    110 ml
    rijstazijn
  • 15 g
    suiker
  • 10 g
    zout
  • zalmrol
    350 g
    verse zalm
  • 1
    norivel
  • ¼
    komkommer
  • 1 el
    (Japanse) mayonaise
  • 1 tl
    wasabi
  • 1 potje
    masago
  • 1 tl
    zwart sesamzaad
  • vegarol
    1
    avocado
  • ¼
    komkommer
  • 1 pakje
    groene aspergetips
  • 1 pakje
    wakame
  • 1 el
    (Japanse) mayonaise
  • 1 tl
    wasabi
  • 1 bosje
    radijs
  • beef rol
    4
    dunne plakjes ossenhaas
  • 1 el
    sojasaus
  • 1 el
    oestersaus
  • 1 teen
    knoflook
  • 1 tl
    rijstazijn
  • ¼
    komkommer
  • ½
    avocado
  • 1
    rode ui
  • zwart sesamzaad
  • tuinkers
  • benodigdheden
    sushimat

Bereiding

  1. 1

    Was de rijst. Dit doe je door de rijst in een pan te doen en vol te laten lopen met water net zo lang tot deze overstroomt. Roer af en toe door en spoel totdat het water helder blijft. Laat de rijst 10 minuten uitlekken op een zeef. 

  2. 2

    Zet nu de rijst op samen met de afgemeten 750 ml water. Breng met een deksel op de pan het water met de rijst aan de kook en zodra het kookt, zet je het vuur zacht. Kook de rijst 15 minuten zachtjes door. Doe dan het vuur uit en laat de deksel op de pan zitten. Haal de deksel ook onder het koken NIET van de pan. Laat de rijst 15 minuten staan.

  3. 3

    Weeg ondertussen de seasoning af en verwarm de rijstazijn. Meng dit met de suiker en het zout en verwarm en roer tot deze volledig is opgelost. Roer de rijst voorzichtig door met een houten lepel. Voeg de seasoning toe en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. De rijst mag absoluut niet koud zijn. Dit is echt van belang qua smaak.

  4. 4

    Bekleed een sushimatje met plastic folie.

  5. 5

    Begin met het maken van de sushirol met zalm. Snij de ingrediënten: de komkommer in slierten zonder zaadlijst, de zalm in dunne plakjes. En meng de wasabi met de mayonaise.

  6. 6

    Leg een velletje nori op het sushimatje. Verdeel hier voorzichtig wat rijst over, zodat je een laag krijgt van ongeveer een halve cm. Draai het norivelletje om, zodat de rijst nu aan de onderkant ligt. Leg in het midden van de nori wat banen verse zalm en wat komkommerslierten. Rol het geheel nu op en duw het zachtjes in vorm. Haal het matje los en haal de rol ervan af.

  7. 7

    Bekleed de bovenkant nu met de plakjes zalm en duw deze nog een keer vast met het matje. Snij de sushirol in 8 stukken. Zet ze op een schaal. Doe er met een lepel wat masago op en spuit er wat wasabimayonaise op. Strooi er wat zwart sesamzaad overheen.

  8. 8

    Ga verder met het maken van de vegetarische sushirol met een topping van avocado, wakame, mayonaise en radijs. Leg een velletje nori op het sushimatje. Verdeel hier voorzichtig wat rijst over, zodat je een laag krijgt van ongeveer een halve cm. Draai het norivelletje om, zodat de rijst nu aan de onderkant ligt. Leg in het midden van het norivel wat gesneden avocado, komkommer (zonder zaadlijst), wakame en geblancheerde groene asperge. Rol het geheel nu op en duw het zachtjes in vorm. Haal het matje los en haal de rol ervanaf. Snij een halve avocado in dunne plakjes en duw het dakpansgewijs plat. Leg dit boven op de rol. Snij de sushirol in acht stukjes. Zet op een schaal en leg er wat wakame bovenop. Spuit er wat wasabimayonaise op en decoreer met wat dunne plakjes radijs.

  9. 9

    Ga verder met het maken van de sushirol met beef. Bak de plakjes ossenhaas aan in een gloeiendhete pan met een teen knoflook in een klein scheutje olie. Blus af met de sojasaus, oestersaus en rijstazijn. Laat afkoelen en snij de helft in banen en de andere helft in blokjes

  10. 10

    Leg een velletje nori op het sushimatje. Verdeel hier voorzichtig wat rijst over, zodat je een laag krijgt van ongeveer een halve cm. Draai het norivelletje om zodat de rijst nu aan de onderkant ligt. Leg in het midden van het norivel wat banen ossenhaas, samen met wat gesneden komkommer (zonder zaadlijst) en avocado

  11. 11

    Rol het geheel nu op en duw het zachtjes in vorm. Haal het matje los en haal de rol ervanaf. Strooi er wat zwart sesamzaad over en snij de rol in acht stukken. Zet op een schaal. Snij nu wat komkommer in fijne blokjes samen met de rode ui. Meng dit met de in blokjes gesneden ossenhaas. Leg dit met een lepel boven op de sushirol. Decoreer af met wat tuinkers.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!