7 minuten

Chicharron met guacamole en bonenrijst

Onze chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijk Latijns-Amerikaans gerecht met crispy buikspek, guacamole en kruidige bonenrijst. Dat is nog eens comfortfood om je gasten mee te verrassen! 

Gerecht Vlees
Bereidingstijd Meer dan 60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Kookmodus

Zet de kookstand aan om te voorkomen dat je scherm dimt of uitgaat.

Ingrediënten

-
Aantal personen 4
+
  • Voor de Chicharron
    900 gr
    buikspek
  • 1,5 tl
    zout
  • 1 tl
    gedroogde oregano
  • 1 tl
    zwarte peper
  • 6
    tenen knoflook
  • 1
    ui
  • 4
    laurierblaadjes
  • 4
    kruidnagels
  • 1 tl
    gerookte paprikapoeder
  • olie om te frituren
  • Voor de guacamole
    2
    avocado's
  • 1
    rode ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    limoen (sap)
  • 100 gr
    crème fraîche
  • 1
    bosje koriander
  • peper en zout
  • Voor de bonenrijst
    400 gr
    rijst
  • 400 gr
    gekookte kidneybonen
  • 1
    ui
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    tomaat
  • 1
    groentebouillonblokje
  • 2 el
    tomatenpuree
  • 2 el
    dikke sojasaus
  • 0,5
    bosje verse koriander
  • 1 tl
    korianderzaadpoeder
  • 1 tl
    komijnzaadpoeder
  • olie om in te bakken
  1. Breng een ruime pan water aan de kook en voeg het buikspek toe, samen met de knoflook, ui, laurier, kruidnagels, oregano, peper en zout. Laat dit ongeveer 1 uur zachtjes koken.

  2. Haal daarna het buikspek uit de pan. Laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Verhit olie tot 175°C en frituur het buikspek tot het goudbruin en krokant is. Laat opnieuw uitlekken en bestrooi direct met het gerookte paprikapoeder en een snufje zout.

  3. Verwijder de schil en pit van de avocado’s. Doe het vruchtvlees samen met de knoflook, rode ui, limoensap, koriander, crème fraîche, peper en zout in een hoge kom. Pureer alles met een staafmixer tot een romige, gladde dip.

  4. Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Verhit olie in een wok of diepe pan en fruit de ui en knoflook zachtjes aan. Voeg de tomaat toe en bak kort mee. Strooi het komijn- en korianderpoeder erbij en roer de tomatenpuree erdoor. 

  5. Spoel de kidneybonen af en voeg ze toe aan de pan, samen met de sojasaus, het bouillonblokje en één kopje water. Verwarm dit tot het bijna kookt. Schep daarna de gekookte rijst en fijngesneden koriander erdoor en roer alles goed door op laag vuur.

  6. Verdeel de bonenrijst over de borden. Leg er krokante stukjes chicharron bovenop. Serveer met een flinke lepel guacamole. Maak de maaltijd compleet met een glas kokoswater met ananas.

  7. Geniet van je Chicharron!!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Elke week zo'n lekker recept maken?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Surinaamse kerrie runderstoof met fonio van onze chefkok Sharon de Miranda