Recept: Verse canneloni met stoofvlees en aubergine

3 oktober 2019
Waardeer: 
(Totaal: 46 stemmen)
Stilstaand beeld van Verse canneloni met stoofvlees en aubergine

Chef-kok Ramon Brugman gaat op de Italiaanse toer met versgemaakte cannelloni: pastadeegrolletjes met daarbij stoofvlees en aubergine.

4 personen

Ingrediënten voor Verse canneloni met stoofvlees en aubergine

Ingrediënten:

Pastadeeg

  • 125 g pastabloem 
  • 125 g patentbloem
  • 150 g eidooier
  • Scheutje water
  • Scheutje olijfolie

Stoofvlees met aubergine

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 300 g riblappen
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 4 el aceto balsamico
  • 1 blaadje laurier
  • 5 takken tijm
  • ½ bos basilicum
  • 150 g verse parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Tomatensaus

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 citroen
  • 1/2 bos basilicum
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bechamelsaus

  • 50 g boter
  • 60 g bloem
  • 500 ml melk
  • Zout en peper

* De bereiding van dit gerecht kan afwijken van de bereiding op tv.

Aan de slag

  1. 1

    Als eerste maken we het pastadeeg. Doe de pasta- en patentbloem in een kom en roer alles door elkaar. Voeg daar de eidooier aan toe met een klein scheutje olijfolie. Kneed het geheel tot een glad deeg. Voeg evt een heel klein scheutje water toe om het deeg mooi soepel te krijgen. Dek het deeg goed af en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

  2. 2

    Terwijl het deeg rust kan je de stoof maken. Snij hiervoor de uien, knoflook en aubergine. Doe een scheut olijfolie in de pan en zet eerst de uien met knoflook aan. Voeg vervolgende de aubergine toe en bak tot het bruin is.

  3. 3

    Snij de riblappen in blokken en voeg dit aan de pan. Zet het even goed aan op hoog vuur.

  4. 4

    Voeg daarna de tomatenblokjes aan de pan samen met de aceto balsamico, laurier en tijm. Roer het even goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout. Laat dit 90 minuten lekker stoven totdat het vlees helemaal uit elkaar valt. Laat de vulling daarna een beetje afkoelen.

  5. 5

    Snij een half bosje basilicum en rasp de parmezaanse kaas. Voeg de basilicum en ¾ van de parmezaanse kaas aan de afgekoelde stoof toe en doe de vulling in een spuitzak. Let op de overgebleven geraspte kaas gebruik je op het eind om over de cannelloni te strooien.

  6. 6

    Snij de ui en knoflook voor de tomatensaus en zet deze aan in een pan met wat olijfolie. Voeg daar dan de tomatenblokjes aan toe en het sap van de citroen. Breng aan de kook en kook tot saus dikte. Snij de basilicum en voeg deze toe. Breng op smaak met zout en peper.

  7. 7

    Voor de bechamelsaus maak je eerst een roux. Dat doe je door allereerst de boter te smelten en daar de bloem aan toe te voegen. Roer het glad en verwarm tot de roux gaar is. Voeg nu de helft van de melk toe en roer het glad. Doe dan beetje bij beetje de rest van de melk erbij. Als de bechamel een keer blub zegt is hij gaar. Breng op smaak met zout en peper.

  8. 8

    Als laatste bouw je het gerecht op. Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol het pastadeeg uit op je werkbank. Snij hier vervolgens vierkantjes uit.

  9. 9

    Bedek de ovenschaal met een laagje tomatensaus.

  10. 10

    Spuit een baan van de vulling op het vierkantje en rol het op. Leg het rolletje vervolgens in de schaal en herhaal dit tot de schal vol zit.

  11. 11

    Giet de rest van de tomatensaus over de rolletjes en giet daar overheen de bechamelsaus. Strooi er als laatste de overgebleven geraspte parmezaanse kaas overheen en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak de cannelloni in ongeveer 40 minuten gaar.

Eet smakelijk!