Zalm met stroop
Alain proeft gerookte zalm gemarineerd in trekdrop en wodka, en daar kookt hij een prachtig gerecht bij.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
Voor de zalm140 gzalm moot (pp)
-
150 mlstroop
-
1/2citroen (sap)
-
2 elolijfolie
-
Voor de garnituur100 gaardappelen geschild en in kleine blokjes
-
100 gknolselderij geschild en in kleine blokjes gesneden
-
3uien (geschild en gesnipperd)
-
100 gchampions in kleine blokjes gesneden
-
2 elolijfolie
-
Voor de wortelen in zoetzuur1/2paarse wortel, geschild en in dunne plakjes van 2 ml gesneden
-
1/2 lwater koken met 100 gram suiker en 3 el natuurazijn
-
Voor de saus4 elroom
-
2 elextra sterke kippenbouillon
-
5champions gesneden
-
•takje rozemarijn
-
15 gboter
-
Doe de stroop en het citroensap in een kom, au bain-marie, en laat de stroop vloeibaar worden. Bak de zalm ongeveer 4 minuten in een warme pan met alleen boter en bewaar het in de koelkast.
-
Garnituur: bak alle ingrediënten in de olie met zout en peper tot het gaar is. Houd dit apart.
-
Breng het water, de azijn en de suiker aan de kook en doe de wortelen erin, zet het vuur uit en laat het afkoelen. Als het afgekoeld is, haal dan de wortelen eruit en leg ze op een keukenpapier.
-
Saus: doe de bouillon, de room, de rozemarijn en de gehakte champignons in een pan en laat het geheel inkoken tot de helft. Giet het vervolgens door een zeef en maak aan met boter. Smeer met een kwastje de oude zalm in met stroop.
-
Opmaken: schik de wortelen in het midden van het bord als een rozet. Leg hier de zalm op en garneer met de groenten er omheen. Giet een beetje saus in het midden en serveer lauwwarm. Maak op smaak met zout en peper.
- Eet smakelijk!