Recept: Zalm met stroop

2 maart 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Zalm met stroop
Alain proeft gerookte zalm gemarineerd in trekdrop en wodka, en daar kookt hij een prachtig gerecht bij.

Ingrediënten voor Zalm met stroop

Ingrediënten voor de zalm

  • 140 gr zalm moot (per persoon)
  • 150 ml stroop
  • Sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels olijfolie

Ingrediënten voor de garnituur:

  • 100 gr aardappelen geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 100 gr knolselderij geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 100 gr uien geschild en gesnipperd
  • 100 gr champignons in kleine blokjes gesneden
  • 2 el olijfolie

Ingrediënten voor de wortelen in zoetzuur:

  • 1/2 paarse wortel, geschild en in dunne plakjes van 2 millimeter gesneden
  • 1/2 lt water koken met 100 gr suiker en 3 el natuurazijn

Ingrediënten voor saus:

  • 4 el room
  • 2 el extra sterke kippenbouillon
  • 5 champignons gesneden
  • Takje rozemarijn
  • 15 gr boter

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

Aan de slag

  1. 1

    Doe de stroop en het citroensap in een kom, au bain-marie, en laat de stroop vloeibaar worden. Bak de zalm ongeveer 4 minuten in een warme pan met alleen boter en bewaar het in de koelkast.
     

  2. 2

    Garnituur: bak alle ingrediënten in de olie met zout en peper tot het gaar is. Houd dit apart.

  3. 3

    Breng het water, de azijn en de suiker aan de kook en doe de wortelen erin, zet het vuur uit en laat het afkoelen. Als het afgekoeld is, haal dan de wortelen eruit en leg ze op een keukenpapier.
     

  4. 4

    Saus: doe de bouillon, de room, de rozemarijn en de gehakte champignons in een pan en laat het geheel inkoken tot de helft. Giet het vervolgens door een zeef en maak aan met boter. Smeer met een kwastje de oude zalm in met stroop.

  5. 5

    Opmaken: schik de wortelen in het midden van het bord als een rozet. Leg hier de zalm op en garneer met de groenten er omheen. Giet een beetje saus in het midden en serveer lauwwarm. Maak op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter