Denk je dat een hoed jou niet staat? Volgens hoedenontwerper en -maker Berry Rutjes heb je dan de juiste hoed nog niet gevonden. Hoeden, je hebt ze in alle vormen en maten. Maar wat is nou de juiste hoed voor jou?

Een mooie hoed kan altijd! In de herfst en winter tegen regen of kou, voor een feestelijke gelegenheid of gewoon omdat je het leuk vindt. Maar de juiste hoed vinden, dat blijft een dingetje. Berry Rutjes heeft een grote passie voor het maken en ontwerpen van hoeden. Zo ontwierp zij al eerder verschillende hoeden voor politica en koningin Máxima. Ook voor Prinsjesdag maakt ze al vele jaren prachtige ontwerpen. Check hier waar je volgens Berry op moet letten bij de aanschaf van een hoed! 

Wanneer ga je de hoed dragen?

Bedenk eerst wanneer je de hoed wilt gaan dragen. Draag je hem naar een feest, bijvoorbeeld een bruiloft? Kies dan een feestelijk exemplaar. Wil je de hoed iedere dag dragen? Dan is een meer tijdloos model beter. Draag je de hoed in de zomer? Dan moet hij genoeg zonlicht tegenhouden. In de herfst kun je kiezen voor een waterdicht model.

Kijk naar de vorm van je gezicht

Vervolgens kijk je naar jezelf. Welke vorm heeft je gezicht? Bijvoorbeeld rond, vierkant, hartvormig of misschien wel lang. Een hoed moet aansluiten bij jouw vorm en postuur. Heb je een rond gezicht, kies dan voor een hoed die je gezicht verlengt. De rand van de hoed moet niet voorbij de schouders komen. Heb je een korte nek? Kies dan voor een kleinere rand. Het gaat om het vinden van een goede balans.

'Een hoed moet niet te strak zitten, net als van knellende schoenen word je daar niet vrolijk van!'

Kies de juiste maat

Daarnaast is het belangrijk dat de hoed goed past. Berry; 'Een hoed moet niet te strak zitten, net als van knellende schoenen word je daar niet vrolijk van!'. Je kunt je hoofd zelf opmeten met een meetlint. Leg deze onder het kuiltje aan de achterkant van je hoofd en breng hem boven je oren langs naar de bovenkant van je voorhoofd. Het aantal centimeters is de juiste maar voor jouw hoed!

Welke kleur past bij jou?

Nu je weet welke hoed je wilt dragen kun je de kleur kiezen. Let hierbij goed op de kleur van je huid, haar en ogen. Ook de kleur van je outfit speelt een rol. Je kunt hierbij gebruik maken van kleurenkaarten. Ben je een koel of een warm type? Aan de hand van de kleuren die bij jouw type passen kun je een kleur kiezen! 

Kies het juiste materiaal

Kies als laatste van welk materiaal jouw hoed moet zijn. Wil je een hoed voor de winter? Ga voor vilt, dat is lekker warm. Een hoed voor de regen moet waterafstotend zijn. In de zomer wil je een luchtig exemplaar, bijvoorbeeld van parasisal stro. Het mooiste is om een hoed van natuurlijk materiaal te dragen. Dat zit lekker en is ademend. Bijkomend voordeel je loopt niet de hele dag met statisch haar rond. Heb je eenmaal de juiste hoed gevonden? Dan gaat hij een leven lang mee! 

Geschreven door
Rosemarijn Zandt
Datum