Het is Hale, Jeroen en Iris gelukt! Deze starters wonen in hun eigen betaalbare appartement in de Trudo Toren: de eerste woontoren ter wereld met een verticaal bos voor de sociale huursector.

Fenomenaal uitzicht over Eindhoven

In september 2021 trekken de bewoners in hun appartementen van ongeveer 50 m2 met een huur van rond de 600 euro per maand. Bewoner Jeroen: ‘Hiervoor woonde ik met huisgenoten en dacht geen kans te hebben op een betaalbare woning! Nu woon ik in mijn eigen appartement met een boom en struiken op de 17e  verdieping. Goed voor de biodiversiteit en het uitzicht is magisch.’ Zijn buurvrouw Iris beaamt dat. ‘Dat uitzicht met die bomen als je wakker wordt is zo verfrissend. Je hebt niet door dat je zo hoog woont.’

Deze bomen kunnen goed tegen veel wind

Er staan 135 bomen en meer dan 5000 struiken en planten op de toren en die komen uit Sint Oedenrode, zo’n tien kilometer van Eindhoven. Elf verschillende boomsoorten zijn het. Het krentenboompje, de Elsrijk, Perzich ijzerhout en de Gele kornoelje zijn enkele van de sterke bomen en struiksoorten en kunnen goed tegen harde wind en steeds warmere zomers.  

Italiaanse roots

Deze groene toren heeft ook nog Italiaanse roots! De architect Stefano Boeri komt namelijk uit Milaan en ontwierp zijn eerste groene verticale bos Bosco Verticale. Hij tekende ook dit verticale bos van de Trudo Toren in Eindhoven.  

Abseilende tuinmannen | Euro Solutions

Wat levert het op?

Al deze bomen, struiken en planten nemen per jaar 50.000 kilo CO2 op (een compensatie voor 350 keer vliegen naar Parijs) en geven 13.750 kilo zuurstof terug. In de stad zie je steeds meer groen op balkons en daken verschijnen en dat is niet gek! Een sedum dak op een woonboot, een dakterras-tuin, een groene geveltuin kan helpen tegen het hitte-effect in steden, brengt meer biodiversiteit en verhoogt de leefbaarheid. 

Tuinmannen abseilen voor onderhoud

Het onderhoud van het verticale bos hoeven de bewoners niet zelf te doen. Het regenwater wordt opgevangen op het dak en via sensoren komt het water via leidingen bij de bomen, planten en struiken. Voor het controleren en snoeien van al het groen hebben tuinmannen les gekregen van ervaren klimmers en gaan abseilend van boom tot boom. Handig voor tuinmannen met werk in de stad, want na de Trudo Toren in Eindhoven, volgen ook Utrecht en Amsterdam met groen woontorens. Alleen niet voor de sociale huursector, daarin heeft Eindhoven de primeur.

Geschreven door
Katja van Akkeren
Datum