Bel de metselaar maar af. Deze bewoners laten met hun onalledaagse materiaalkeuze zien dat je voor een huis geen bakstenen nodig hebt.

Strohuisje

Op het Bossche Minitopia, een terrein vol innovatieve en duurzame woningen, staat het sprookjesachtige huisje van Nadja en haar zoon Ilja. Hun onderkomen is vervaardigd van stro en leem uit de Maas, maar laat zich niet zomaar omverblazen: 140 vrijwilligers staken hun bloed, zweet en tranen in dit bijzondere bouwsel.

Bekijk de video

Het eerste plastic woonhuis van Nederland

Plastic vormt de basis van het huis van Marlous en Bram in Arnhem. Vanuit een wens afval en CO2-uitstoot te beperken realiseren deze pioniers een materiaaltechnische primeur met een handige eigenschap: Het is zo op te tillen en te verplaatsen.

Bekijk de video

Het glazen huis

Een moderne interpretatie van het Crystal Palace, daarop lijkt het zelfontworpen huis van Jan en Jo. De heren hebben een voorliefde voor glas, als decoratie én als bouwmateriaal. Het resultaat is een ruime, lichte woning met uitzichten op de even mooie tuin, waarin als finishing touch een witte pauw paradeert.

Bekijk de video

Kalkhennep en eiken boomstammen

Het duurzaamste huis van Drenthe is van Henk en Jessica. De muren zijn van kalkhennep, een materiaal dat makkelijk om vormen heen kan worden gespoten. In de zomer zorgt het voor koelte en in de winter voor warmte. De eikenhouten gebinten die het hennepgeheel bij elkaar houden hebben nog steeds de vorm van boomstammen.

Bekijk de video

Huis in een koetshuis

Ontwerper en architect Rolf Bruggink brak een barak af en gebruikt het sloopmateriaal voor zijn nieuwe huis. Niet alleen de bouwmaterialen maar ook de locatie daarvan is bijzonder: zijn woning is vergroeid met een voormalig koetshuis. Rolf houdt niet van half werk en gebruikt zelfs de oude radiatoren op vindingrijke wijze opnieuw.

Bekijk de video