Impact van schoonmaken
Hoewel schoonmaakmiddelen, borstels en sponsjes helpen om het huis schoon te houden, kunnen deze producten ook een negatief effect veroorzaken wanneer we ze na gebruik op de verkeerde manier laten wegstromen of weggooien op onze alsmaar groeiende (plastic) afvalberg. Je zou verwachten dat schoonmaakmiddelen altijd een groot negatief effect hebben op milieu, maar indien ze door de afvoer worden gespoeld en niet de kans krijgen om te mengen met ons oppervlaktewater is er niet heel veel aan de hand. In Nederland zorgt de rioolwaterzuivering ervoor dat schoonmaakmiddelen grotendeels uit ons water worden gehaald. Grotere vervuilers zijn de oplosmiddelen en drijfgassen uit spuitbussen. Daarnaast gebruiken we voor het schoonmaken vaak warm water. Niet het water zelf, maar het opwarmen daarvan is volgens Milieu Centraal belastend in een duurzaam schoonmaakproces.
Kies voor keurmerk!
Hoewel schoonmaakmiddelen grotendeels door onze waterzuiveringsinstallaties worden opgevangen is het nog altijd goed om agressieve chemicaliƫn te vermijden. Niet alles wordt immers weggezuiverd. Kies voor een product met een ecologisch keurmerk en vermijd producten met een gevarensymbool. Zodra je een rode gevarendriehoek op de fles ziet staan, weet je dat het milieu hier niet veel baat bij heeft.
Minder is beter
Wie regelmatig schoonmaakt heeft weinig nodig. Voor elk huishoudelijk klusje is wel een speciaal schoonmaakmiddel op de markt, maar dat is vaak helemaal niet nodig om een schoon en hygiƫnisch resultaat te bereiken. Met milde schoonmaakmiddelen (met eco-keurmerk) als schoonmaakazijn en allesreiniger, lauw water en een doekje kan je het meeste vuil wegpoetsen.
Beter doseren
Een gemakkelijke manier om de natuur te ontlasten is het zuinig doseren van het schoonmaakmiddel. Ook hier geldt: hoe minder hoe beter. Vaak is de dosering die op de verpakking wordt aanbevolen namelijk best aan de ruime kant.
Verpakkingsvrij
Hoe minder schoonmaakmiddel we gebruiken hoe minder verpakkingen we weggooien. Een goede ontwikkeling dus, maar het kan nog beter. Schoonmaakmiddelen bestaan ook verpakkingsvrij of kijk eens naar een navulling voor je flesjes. Voor de looks kan je ook gaan voor een eigen stijl in je schoonmaakmiddelen en de originele merkstickers en omhulsel eraf halen en er alleen een sticker opplakken wat aanduidt wat erin zit. Wat oogt jouw schoonmaakkastje ineens rustig!
Slimme borstels
Ook voor het schap met sponzen en borstels kunnen bewustere keuzes gemaakt worden. Zo bestaan er afwasborstels waar je afwasmiddel in kan doen, zodat je het schoonmaakmiddel beter kan doseren. En wat dacht je van borstels met een vervangbaar kopstuk, waardoor je je afvalberg aanzienlijk vermindert? Van veel schoonmaakmaterialen bestaat een duurzamere variant; van recyclede sponsjes tot plasticvrije doekjes.
Watergebruik
Bij een duurzame voorjaarsschoonmaak hoort bewust watergebruik. Warm water is meer belastend, want daarvoor gebruik je gas om het op te warmen. Als het kan, ga voor een koud sopje en laat de kraan niet openstaan tijdens het schoonmaken. Waarom zou je? Het is veel te leuk om een vintage, tweedehands teiltje te gebruiken toch?