Minder afval produceren. Dat willen we allemaal wel. Maar het wordt ons wel ongelofelijk moeilijk gemaakt als elk pakketje in karton, plastic, piepschuim en papier wordt gestoken. Hoe zorgen we met elkaar voor minder afval? Een Zero Waste stappenplan voor beginners.

Weigeren

Zero Waste begint met weigeren: zeg ‘nee’ tegen afval. Neem geen plastic aan en koop geen voorverpakte groenten en fruit. Shop voor de verandering eens bij de groenteboer in plaats van bij de supermarkt. Neem je eigen linnen tasje mee of zo’n lekker ouderwets netzakje. Werkt perfect.

Verminderen

Koop geen onnodige spullen. Supermarkten hebben er een handje van om te stunten met acties. Laat je niet verleiden en stel je zelf altijd de vraag: heb ik dit écht nodig? Je zal zien dat het antwoord vaak ‘nee’ is. Als je minder koopt hoef je ook minder weg te gooien. En als je dan tóch wat koopt, zorg dan dat het van goede kwaliteit is, dit geldt overigens niet alleen voor voedsel maar ook voor kleding en spullen.

Zero Waste is een levensstijl, door minder te consumeren, produceren we ook minder afval
Nicky en Jessie van Zero Waste Project

Hergebruiken

Waarom ‘nieuw’ kopen als het oude nog prima functioneert? In onze consumptiemaatschappij lijken we soms wel verslaafd aan het kopen van spullen. Het kan altijd beter, mooier, slimmer. Maar is het ook echt nodig? Waarschijnlijk niet. Stel je zelf eens voor de uitdaging om een maand lang geen nieuwe spullen te kopen? Ga in plaats daarvan naar de kringloop of tweedehands vintageshop.

Ook leuk; kijk wat je in huis hebt. Hergebruik glazen potjes om aankopen of kliekjes in te bewaren. Duik achter die naaimachine, pak er een online tutorial bij en maak van die oude shirts een hippe nachtjapon. Nog uniek ook. Organiseer een kledingruil met vrienden en gebruik je oude kranten als inpakpapier. Hergebruik is het nieuwe kopen.

Naaimachine

Afval scheiden

Kan je een product echt niet meer hergebruiken? Zorg dan dat het op een verantwoorde manier wordt verwerkt. Scheid je afval. Plastic en papier apart. Glas in de glasbak. En ‘oude’ kleding in de daarvoor bestemde kledingcontainers. Door afval te scheiden ben je meteen een stuk bewuster van alles wat je verzamelt. Bovendien voorkom je daarmee dat je afval op een vuilnisbelt beland of nog erger, dat het wordt verbrand.

Composteren

Dit is eigenlijk het leukste onderdeel van Zero Waste. Na al dat hergebruik hou je nu alleen nog organisch ‘afval’ over. Zoals groente- en fruitresten. Koffiedrab, eierschil en broodkruimels. Niet weggooien! Want hartstikke goed voor ons ecosysteem. Onze planten en dieren worden er écht blij van.

Composteren dus. Maar hoe? Zet een compostbak op je balkon of een compostzak in je voorraadkast. Het vocht dat je overhoudt gaat naar je planten, de rest raak je makkelijk kwijt, online of in de moestuin van je buurman, bij een kinderboerderij om de hoek of de eendjes aan de overkant van de straat. En het leuke is composteren is een sport. Hoe langer je bezig bent, hoe beter je wordt. Dus onthoudt: composteren kun je leren. En je start… vandaag.

Geschreven door
Puck Overman
Datum