Onze kok Jetske van den Elsen is gek op verse kruiden, maar hoe blijven die kruiden vrolijk en groen? Treurige, slappe en bruine blaadjes... dat wil je niet! Check deze handige tips hoe je verse kruiden kan bewaren.

1. Verse kruiden bewaren in een luchtdicht bakje

Neem verse kruiden zoals tijm, rozemarijn, peterselie, munt, dille, koriander of bieslook. Doe als onze kok Jetske! Snijd de kontjes er af, zodat ze sneller vocht op kunnen nemen. Spoel af in koud water, wapper droog en leg ze op een keukenpapiertje in een luchtdicht bakje in de koelkast.

2. Basilicum buiten de koelkast bewaren in plastic

Niets zo lekker als verse basilicum door de pasta, pesto of een salade met tomaat. Maar wat wordt verse basilicum snel bruin. 

Wat moet je doen? Bewaar basilicum buiten de koelkast en mét het plastic eromheen. Rol het plastic een stukje naar beneden aan de bovenkant, kijk of er gaatjes zitten in het plastic aan de onderkant (en als dat niet zo is: knip de onderkant dan open). 

Zet het plantje op een schoteltje en geef van onderaf water. Als je blaadjes plukt, pluk dan vanuit de top blaadjes eraf. Het liefst nèt boven een 'twee-sprong', waar ook weer blaadjes groeien. Zo blijft ie het langst goed

3. Verse kruiden invriezen met olie

Onze kok Jetske pakt wat overgebleven Thaise basilicum en koriander. Hou houd je dat goed? Tja.. het zijn maar kleine plukjes, dus wat doe je daar nog mee? Dit is een hele handige tip: invriezen! Snijd het fijn, stop het in een ijsblok houder, voeg olie toe per vakje en vries het in. Dan blijft het heel lang goed en je kan het direct gebruiken in een soep of saus.

Extra tip: maak pesto van de steeltjes

Extra tip van Jetske! Heb je bijvoorbeeld steeltjes over van koriander? Gooi dat niet weg, maar bewaren... dat is ook niet wat, maar wat wel kan: maak er pesto van! Er zit namelijk heel veel smaak in de steeltjes, dus: doe er je voordeel mee.

De beste Smaakmakers van Jetske in je mailbox?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van BinnensteBuiten!

Koraal tuiles - Jetske
Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum