Crispy chili-olie van Jetske

Maak Jetske's crispy chili-olie

Jetske maakt haar eigen crispy chili-olie met knapperige knoflook en uitjes, frisse geraspte gember en natuurlijk lekker veel chili! Gochugaru en szechuan zijn niet alleen spicy, maar vooral super smaakvol en zorgen voor een tinteling op je tong. Dit homemade potje crispy chili-olie is lang houdbaar en verrukkelijk over groenten of noedels!

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30 minuten
Menu Smaakmaker

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de crispy chili-olie
    3 el
    gefrituurde knoflook uit een potje of gebruik 2 á 3 bollen knoflook en frituur het zelf
  • 250 ml
    neutrale olie
  • 3 el
    gefrituurde uitjes (uit een potje)
  • optioneel: wat fijn gestampte gebrande pinda’s
  • 3 el
    gochugaru
  • 1 el
    gemalen szechuan
  • 2 volle tl
    5 spices
  • 1
    paddestoelen bouillon blokje
  • 1 el
    geraspte gember
  • 1 el
    suiker
  • 1 el
    zout
  • 1 tl
    miso
  1. Wil je zelf de knoflook frituren? Snijd de knoflook in dunne schijfjes, probeer een beetje dezelfde dikte te snijden. Verwarm 250 ml neutrale olie met de knoflook in een steelpannetje. Doe dit op medium vuur (kleinste pitje) niet te heet, en rustig verwarmen en roer de knoflook zodat ie gelijkmatig kan kleuren. 

  2. Let op dat de knoflook niet verbrand, dus blijf erbij, anders wordt de smaakt bitter. Zodra de knoflook goudkleurig is gelijk uit de olie scheppen. Bewaar de olie! Laat de knoflook op keukenpapier uitlekken en helemaal afkoelen. Zorg dat er zo min mogelijk olie op de knoflook achter blijft, des te knapperiger hij wordt.

  3. Maak evt de knoflook en uitjes ietsje fijner (vijzel) afhankelijk van hoe groot je de crisp wil hebben. Doe alles wat bij het lijstje  smaakmakers staat in een mengkom, roer even door. 

  4. Verwarm (de opgevangen) olie tot maximaal 180 graden. Dan: de olie over de smaakmakers in de mengkom gieten en even roeren en af laten koelen.

  5. Dan de gefrituurde knoflook en uitjes erbij doen en in een steriele pot bewaren in koelkast. Je kan de chili crisp gelijk eten maar de smaak wordt alleen maar lekkerder! Na openen zeker paar maanden houdbaar. 

  6. Geniet van je homemade crispy chili-olie!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.