In Buitenkunst vertelt kunstenares patricia kaersenhout het verhaal achter het slavernijmonument dat in 2023 is gebouwd in het Griftpark in Utrecht. Het kunstwerk 'Vlucht en Verzet' straalt niet alleen lijden, maar ook verzet uit.
'Ik hoop dat dit monument niet alleen begrip, maar ook empathie zal oproepen.'
beeldend kunstenares patricia kaersenhout

Wat is het doel van het kunstwerk?

Met het werk wil patricia het publiek tot denken en handelen aanzetten, dat mensen op een andere manier naar deze geschiedenis gaan kijken. Daarom is het ook belangrijk dat het monument er is gekomen. Het heeft met erkenning te maken. En ze wil ook dat we samen 'helen' van deze pijnlijke geschiedenis. Daarom is er iedere avond een half uur paars licht te zien bij het kunstwerk, paars is een kleur van heling.

20.000 kaurischelpen in het werk

Het kunstwerk bevat veel symboliek, zo heeft het de vorm van de boeg van een schip. En de vorm refereert aan de Trans-Atlantische driehoekshandel tussen Europa, Amerika en Afrika.

Onder de verhoging zitten 20.000 kaurischelpen verstopt in het beton. Dat is de prijs voor een tot slaafgemaakt mens op de slavenmarkt. Deze schelpen zitten onder het podium, omdat dit podium ook refereert aan een veilingblok, de plek waar mensen geveild werden.

'Ik vind het belangrijk om samen te helen van deze pijnlijke geschiedenis.'
beeldend kunstenares patricia kaersenhout

Inhammen aan de zijkant van het werk

De inhammen aan de zijkant van het monument hebben de exacte maten van de ruimte die tot slaafgemaakte mensen hadden op slavenschepen. Anderen kunnen straks ook beter begrijpen hoe klein deze ruimtes waren, waar ze soms wel maanden in moesten verblijven.

Vliegende mensfiguren

De vliegende mensfiguren op de zuilen komen uit een Caribische slavenlegende. Die vertelt dat tot slaaf gemaakte mensen stopten met zout eten omdat ze dachten dat ze zo lichter werden en konden terugvliegen naar Afrika. Daarmee staan ze symbool voor de kracht van verbeelding. Iemand kan je lichaam gevangen nemen, maar in verbeelding kan je jezelf altijd vrijdenken.

'De vliegende mensfiguren staan ze symbool voor de kracht van verbeelding.'
beeldend kunstenares patricia kaersenhout
Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum