Surinaamse Heri Heri
Chef-kok Sharon de Miranda kookt samen met chef-kok Nikita zijn Heri Heri recept: een Surinaams en typisch Keti Koti gerecht dat werd gegeten op de plantages, door de tot slaaf gemaakte voorouders.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
2cassavewortels
-
3bakbananen
-
2zoete aardappelen
-
500 grambakkeljauw (gewassen en uitgelekt)
-
1/2ui
-
2tomaten
-
4teentjes knoflook
-
1 eltomatenpuree
-
3takjes bladselderij
-
1/2Madame Jeanette
-
2eieren
-
1 dlkokosolie
-
Schil de cassave, snijd in gelijke stukken en verwijder de nerf. Snijd er dikke frieten van.
-
Laat de schil aan de banaan en snijd de banaan in 4 gelijke stukken. Verwijder de zaadlijsten.
-
Schil de zoete aardappelen en snijd in blokjes van 1cm. Kook de cassave, banaan en zoete aardappel in aparte pannetjes gaar.
-
Kook de eieren gaar.
-
Snipper de ui en de Madame Jeanette, hak de knoflook en snijd de tomaten in blokjes.
-
Doe wat olie in een pan. Voeg de uien, knoflook, tomaten en de Madam Jeanette toe aan de pan. Fruit dit alles voor 2 a 3 minuten.
-
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee tot een mooie donkerrode massa.
-
Doe nu de bakkeljauw erbij met 1 dl water. Roer goed door en kook de bakkeljauw gaar.
-
Snipper de bladselderij en voeg dit als laatste toe aan de pan. Zet de vlam onder je pan uit.
-
Serveer de bakkeljauw met een stuk banaan, cassave en zoete aardappel, een half ei en schep er wat saus overheen.
- Eet smakelijk!