Smacht je naar wat groens en kleurrijks in je tuin of balkon? Maar is het enige zichtbare groen, die aanslag op je vlonder? Hoog tijd voor een groene voorjaarsschoonmaak! Opruimen, poetsen en snoeien! Dit zijn onze tips om dat op een natuurlijke en gemakkelijke manier te doen.

Snoeien en hergebruiken

‘Maart roert zijn staart’, dus het kan buiten ineens aangenaam zijn. 'Ga lekker aan de slag', zegt tuin-expert Martin Stuger. 'Natuurlijk lukt niet alles en denk er bij (nieuwe planten) wel aan dat het ’s nachts nog koud kan zijn. Daar kan je die plantjes tegen beschermen met dennensnoeisel, doek of riet. In mijn eigen tuin ligt grind met een paar potten en klimplanten. Die ga ik nu terugsnoeien en de potten ga ik hergebruiken.'

Tip 1: Opruimen en schoonmaken

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om de tuinmeubels in de winter op te bergen en ook het (dak)terras slaat vaak groen uit. Pak je terras aan met groene zeep of leen een hogedrukspuit. Schrob of spuit de meubels schoon. Vergeet ook je verzameling potten en kuipplanten niet. Kijk wat je kan hergebruiken, schep door de aarde in de potten en bekijk of je het moet verversen. 

Zo verwijder je groene aanslag

Groene aanslag verwijderen?

Zo doe je dat!

Naar de tips

Tip 2: Pak de border aan

Als je grote planten in je border binnen de perken wilt houden kan je nu gaan snoeien, verplanten of scheuren. Ga daar dus eerst aan de slag, zo bereid je de bloemperken voor op een gezonde bloei en maak je het netjes en overzichtelijk.

Tip 3: Snoeien

Snoeien heeft als doel: groeien en bloeien. Iedere plant wil iets anders, weet dus goed wat je voor je hebt staan voor je begint. Bij rozen kan je nu overtollig hout weghalen, bij hortensia’s de uitgebloeide bloemen.   

Tip 4: Zaaien

Op sommige plekken in de zon kan het overdag al wel 20 graden worden. Als jij daar met de gieter regelmatig even langsloopt is dat verwarmde zaaibed ideaal om te kiemen en zullen bloemzaden snel uit te groeien tot iets moois. Grote kans dat je over twee weken al iets boven de grond uit ziet komen. Je kan nu dus echt al beginnen met zaaien dus! 

Tip 5: Wat kan er nu de grond in?

Er is voldoende variatie om nu te zaaien of te planten. Je kan gaan voor opgetrokken planten, dan heb je direct iets om tegenaan te kijken. Die zijn in een kas gekweekt en kunnen bij vrieskou wel wat verkleuren. Op de bladeren ontstaan bruine vlekken, dat is niet zo mooi, maar je kan ze er later weer uitknippen.  

Bloemzaden planten in de tuin of in een pot

  • Klaprozen: staan prachtig in knalkleur rood (of soms roze).
  • Lathyrus: dat is eigenlijk een siererwt en een echte vlinderbloem. Hij ruikt zoet.
  • Lupines: ook een vlinderbloem en een vaste plant die het goed doet.
  • Zonnebloemen: zijn altijd erg leuk en kunnen nu zeker al de grond in.

Verse kruiden

  • Bieslook, Dille, Peterselie en Koriander: kan je zaaien in maart, maar dan wel binnen of buiten in een warme kas.
  • Rozemarijn, Salie, Munt en Tijm zijn doorlevende winterkruiden: die kunnen wat kou buiten prima aan, maar verwen ze wel met verse aarde en wat compost.

Groenten kweken

  • Wortel, pompoen en radijs: zijn alle drie sterk en kunnen nu buiten de grond in.
  • Tomaten: kweek je nu binnen op. Strooi de zaadjes in de kas en eind mei zie je de plant al opkomen. Dan kan die naar buiten.  

Boomspiegel inzaaien

Wil je de buurt een boost geven? Zaai de boomspiegels in zodat de kale vlakte rondom de stam verandert in een kleurrijk bloemenbed. Hoe doe je dat?

  • Spit eerst de grond door (pas op voor de wortels), haal onkruid weg en gooi dat eventueel op je composthoop.
  • Schep er een laagje verse aarde op en zaai daarop de (fijne) zaden.
  • Bedek het zaaibed met een extra laagje aarde, zo eten de vogels de zaadjes niet op en wordt het ook niet te droog.
  • Vergeet het niet wekelijks wat water te geven, mocht het niet (veel) regenen.

Tip 6: Bemesten

We bespraken het al, maar dit is eigenlijk de laatste belangrijke stap om van jouw tuinproject een succes te maken. Heb je de luxe van een eigen composthoop in de tuin of op je balkon? Dan is dit het moment om daar royaal mee tussen de planten te strooien. Kijk anders naar natuurlijke voeding of compost in het tuincentrum. 

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum