In de Week van de Teek wordt er aandacht besteedt aan het kleine, maar toch behoorlijk gevaarlijke beestje. Want als je eenmaal een tekenbeet te pakken hebt is het van belang om snel te handelen! Met deze tips voorkom je zo'n akelige beet en kun je toch genieten van een flinke wandeling in het bos.

Een tekenbeet voorkomen doe je zo!

 • Vermijd de plekken waar teken veel kunnen zitten
  Het helpt om tijdens het wandelen op de gebaande paden te blijven. Zo vermijd je het contact met het groen waar ze vooral zitten.
   
 • Bedek je lichaam
  Wanneer je bedekkende kleding draagt verklein je ook de kans op een beet. Je maakt het de teek logischerwijs moeilijker om bij je huid te komen. Draag dus vooral lange mouwen, lange broekspijpen en kies voor gesloten schoenen.
   
 • Gebruik een teken-afweerspray 
  Een spray met DEET, IR3535, picaridine of citroen-eucalyptus olie (citrodiol) zijn heel effectief om het risico op een tekenbeet te verkleinen.

 • Check jezelf (en anderen)!
  Als je terug bent van je wandeling, controleer dan je huid én je kleding op teken. Veeg de teken die zich nog niet hebben vastgebeten, maar op je huid liggen, direct weg. En een teek die het voor elkaar heeft gekregen om in je huid te bijten, verwijder die zo snel mogelijk met een tekenpen. Controleer ook je kleding en schoenen op verdwaalde teken. En ben je samen op pad gedaan? Dan is het ook makkelijk om bij elkaar te controleren, bijvoorbeeld ook op de rug en in de knieholtes. Controleer naast jezelf, je kleding en elkaar ook je huisdieren! 

  Bron: IVN Natuureducatie
Geschreven door
Veerle Bos
Datum