Heerlijk buiten een drankje drinken of wat eten wordt soms een hele uitdaging als de wespen je ontdekt hebben. Hoe kun je deze kleine beestjes op afstand houden zonder chemische middelen? Wij hebben tips!

Nuttige diertjes

Zolang wespen je niet lastig vallen, hoef je er natuurlijk niets tegen te doen. Het zijn namelijk ook nuttige diertjes. Tijdens hun zoektocht naar nectar, bestuiven ze allerlei planten. En ze eten vliegen, dazen en muggen. Het zijn hele milieuvriendelijke ongediertebestrijders, van allerlei beestjes die het op gewassen zoals maïs, suikerriet en rozen hebben voorzien. Ze voorkomen dat er insectenplagen ontstaan.

Kies voor water i.p.v. limonade als je buiten zit.
Wespen komen af op zoete geuren.

Verminder de aantrekkingskracht

Wespen komen op geuren af. Laat producten dan ook niet langer dan nodig op tafel staan. Draag geen zoete parfum. En kies bijvoorbeeld voor water i.p.v. limonade, dat scheelt echt al heel veel. Water kun je prima wat smaak geven met citroen of munt, want daar houden wespen niet van. Wanneer je tuin groot genoeg is, kun je ook wat rottend fruit ver van je terras leggen. De wespen zullen daar op af gaan en jij kunt rustiger aan tafel.

Bestrijden met geur

Wespen komen af op de geur van zoetigheid en vlees. Maar zo zijn er ook een aantal geuren waar ze niet van houden. Kijk van deze huis, tuin en keuken middelen wat je in je (vakantie)huis hebt of wat er op de camping beschikbaar is.

  • Doe wat ongebruikte gemalen koffie in een hittebestendig schaaltje en steek het aan. 
  • Leg een halve citroen op tafel met wat ingestoken kruidnagels.
  • Zet een schaaltje met azijn op tafel en de wespen blijven weg. Als je nog wat citroen en/of kruidnagel toevoegd, werkt het nog beter.
  • Een vers gesneden ui heeft een scherpe geur die de wespen verjaagd. Als je de ui in een schaaltje met water legt, heb je langer plezier van deze methode.
  • Ze houden niet van wierrook, dus zet wat brandende stokjes op tafel.
Steek wat gemalen koffie aan in een hittebestendig schaaltje.
Wespen houden niet van de geur en de rook.

Laat groen je helpen

Er zijn een aantal planten waar je de kleine beestjes ook mee kan verjagen. Zet ze op tafel of plant ze rondom je terras en je zal zien dat het helpt.

  • Lavendel is zo'n plant die wij heerlijk vinden ruiken, maar de wespen hebben er een hekel aan. Het werkt ook met gedroogde lavendel, dus dat is handig op de camping.
  • Een heleboel kruidenplanten helpen je om wespen te bestrijden. Ze houden niet van de sterke geur. Aanraders zijn citroenmelisse, rozemarijn en basilicum.
  • Een tomatenplant heeft een hele typische sterke geur waar wespen niet van houden. Je kan de hele plant op tafel zetten of een takje afbreken die je op tafel legt. En de tomaten zijn weer heerlijk in je salade!

Deel jouw beste tip!

Heb jij de ultieme milieuvriendelijke en effectieve tip om wespen op afstand te houden? Deel deze met ons op Facebook of Instagram!

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum