Tegels geven mieren een fijn dak boven hun hoofd. Een tuin met minder tegels zorgt dus voor minder mieren.
Bedenk ten eerste of bestrijding écht nodig is. Als mieren geen overlast in je huis of tuin veroorzaken is het ook niet nodig om mierennesten te vernielen. Mieren vervullen namelijk best een nuttige rol: ze ruimen afval op en eten schadelijke insecten op. In de nazomer gaan de mieren vanzelf weer weg.
1. Ruim je restjes op
Het is misschien voor de hand liggend, maar het is een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat mieren jouw huis niet opzoeken. Mieren zijn dol op zoetigheid. Een paar kruimels of gemorste limonade kan er al voor zorgen dat de mieren massaal bij jou binnen komen. Dus ruim goed je afwas op, spoel kleverige potjes en glaasjes af en ruim etensresten gelijk op. Ook is het verstandig om etenswaren goed afgesloten te bewaren.
2. 'Mierproof' kieren dichten
Deze kleine beestjes hebben maar een heel klein gaatje nodig om je huis binnen te dringen. Door kieren en naden aan de binnenkant van je woning goed dicht te kitten houd je ze zoveel mogelijk buiten. Ventilatiegaten zijn ook handige ingangen voor mieren. Met insectengaas sluit je dit soort openingen makkelijk af en je laat je ventilatie intact.
3. Breng ze op een dwaalspoor
Als een mier eten heeft gevonden maakt hij een spoor met geurstof. Andere mieren volgen dit spoor en voor je het weet heb je de hele kolonie op bezoek. Om dit te voorkomen kun je de geursporen verwijderen. In de tuin kunnen mieren in de war raken van planten zoals;
- afrikaantje;
- goudsbloem;
- lavendel;
- bieslook;
- majoraan;
- salie;
- munt;
- basilicum.
En hoe kom je binnen in huis in actie?
- Maak het spoor direct schoon met zeep;
- of gebruik daarvoor komkommerschil of -schijfjes;
- uien-/ en knoflookpoeder werkt ook;
- of strooi koffiedik als een cirkeltje om het nest van de mieren.
Veel huismiddeltjes zijn schadelijk voor het milieu
Op internet zie je ook regelmatig kaneel, kruidnagel en cayennepeper voorbijkomen als huismiddel tegen mieren. Maar deze middelen hebben een schimmeldodende werking. Als ze in de bodem komen kunnen ze nuttige bodemschimmels doden. Ook azijn kan voor problemen zorgen als het uitspoelt naar rivieren en sloten. Op de website van Milieu Centraal vind je nog meer informatie over schadelijke huismiddelen.
4. Omgekeerde bloempotten
Kleine mierennesten kun je bestrijden met omgekeerde bloempotten. Vul ze met aarde en zet ze omgekeerd op het mierennest. Na ongeveer tien dagen hebben de mieren een nieuw nest in de potten gemaakt. Je kunt dan de hele pot verwijderen en de inhoud bijvoorbeeld uitstrooien in een kippenhok of biobak. Je kan ook de nesten een aantal keer laten overstromen met koud water. Dan verlaten de mieren vanzelf hun nest.
5. Chemische bestrijding
Heb je alles al geprobeerd, maar nog steeds overlast van mieren? Dan kun je ook gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Hier kan je op letten!
- Let bij het kopen van deze bestrijdingsmiddelen op dat je alleen middelen met een toelating van het Ctgb en koop nooit iets waar geen ingrediënten op staan.
- Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'.
- Wist je dat een toegelaten middel niet meteen betekent dat het milieuvriendelijk is?
- Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik alsnog schadelijk voor het grondwater, de bodem of andere dieren.
- Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel.
- En onthoud; gif = gif. Laat je niet misleiden door claims zoals ‘plantaardig’ of ‘milieuvriendelijk’.
- Zorg na het gebruik van chemische middelen dat de verpakkingen heel blijven en lever ze in als klein chemisch afval.