Tuurlijk, je wilt je tuin klaar maken voor de zomer, maar wacht (nog even) met maaien! Dan krijgen paardenbloemen een kans om te bloeien en dat is van groot belang voor wilde bijen, vlinders en kevers.

1. Waarom jij paardenbloemen wilt in de tuin

De paardenbloem wordt niet gezien als ’s werelds mooiste bloem, noem het gerust het stiefkind van de Nederlandse flora. Her en der piept de paardenbloem op, tussen tegels of op een gemeentegazon, maar een aanwinst in de tuin? Zo wordt deze knalgele molsla niet echt gezien. Ze verdwijnen dus uit ons straat- en landschapsbeeld, maar als we wat dieper op dit plantje ingaan, zullen we ze weer met alle egards gaan behandelen.

Vanuit Groot-Brittanië is het initiatief 'No Mow May' overgewaaid naar hier!

2. Wat is het nut van de paardenbloem?

Dertig à veertig jaar geleden, had je weilanden in Nederland waar in het voorjaar een geel tapijt met bloeiende paardenbloemen werd uitgerold. Er stonden wel zestig soorten op één weiland waar de insecten foerageerden tussen de verschillende bloemen. Tegenwoordig komen we niet verder dan enkele soorten paardenbloemen als gele stippen in een verder egaal groen grasland. Die groene woestijnen van gras hebben vaak een te sterk bemeste bodem en dus geen gezond bodemleven, waar de paardenbloem niet op kan overleven.

3. Paardenbloem als boegbeeld van biodiversiteit

Wilde bijen zijn gek op het geurige stuifmeel van de paardenbloem! Maar als er geen paardenbloemen te vinden zijn, zijn er ook geen insecten. Botanist en paardenbloem-expert, Karst Meijer, maakt zich dan ook grote zorgen. ‘De paardenbloem is zo belangrijk voor insecten en vlinders en daarmee ook voor de vogels. We krijgen alleen onze weidevogels weer terug door de terugkomst van paardenbloemen.’

Paardenbloem van dichtbij | Foto: Botanist en paardenbloem expert, Karst Meijer

Dit wil je zien!

Kijk rond in dit paardenbloemenparadijs

Paardenbloemexpert Karst Meijer weet als geen ander hoe belangrijk dit gele plantje is voor de biodiversiteit. Samen met boswachter Jeroen Bredenbeek gaan ze op zoek naar een bijzonder exemplaar in natuurgebied de Brommert.

Dat wil ik zien

4. Meer dan 200 soorten paardenbloemen

Karst heeft ondanks de afname al vele soorten in Nederland gevonden. ‘De meeste mensen denken een paardenbloem is maar 1 paardenbloem, maar er zijn meer dan 200 soorten in Nederland vastgesteld.’ Karst heeft de afgelopen jaren jacht gemaakt op de zeldzame moeraspaardenbloem én gevonden. ‘Ze komen voor op drie plekken in Nederland en verder nergens ter wereld. Als je eenmaal een moeraspaardenbloem hebt gevonden, ben je verkocht.’

5. Wat kan jij doen (voor de paardenbloem)?

Karst: 'We moeten stoppen met ’t oeverloze maaien van bermen en weiden. En laten we in onze tuinen en tussen de stoeptegels gewoon eens de paardenbloemen staan. Zie ze niet meer als onkruid, maar als kruid waar als eerste de insecten iets aan hebben.'

5x tips tegen mieren | Foto: Pexels

Natuurvriendelijk tuinieren

Tips tegen mieren

Mieren zijn harde werkers en goed voor de natuur, maar ze lopen in de tuin of in huis soms ook flink in de weg. Met deze tips van Milieu Centraal kom je op een natuurvriendelijke manier van ze beestjes af.

Naar de tips
Geschreven door
Martine Hörchner
Datum