Biologisch boeren – the best of both worlds. Met liefde gewassen verbouwen en vee houden, maar wel met oog voor dier en milieu. Deze boeren doen het!

Biodynamische varkenshouderij

Met 270 varkens en tientallen biggetjes is het een drukte van jewelste op de biodynamische varkenshouderij van Peter. Het verschil ten opzichte van andere boerderijen? De varkens hebben meer ruimte, de biggen zijn langer bij hun moeder, de staart en de tanden blijven intact omdat er genoeg ruimte in de stallen is en het voer is biologisch.

Bekijk de video

De cirkel is rond

De boerderij van Jeroen is een kringloop: Eerst eten de varkens alles van het land op, daarna gaan ze naar het volgende stuk land en de mest wordt gebruikt voor het bemesten van braakliggend terrein. Jeroen is gek op zijn varkens en koeien. Dierenwelzijn, voeding, beweging en opgroeien op de natuurlijke wijze zijn voor hem belangrijk. Het resultaat? Een goed stuk vlees van varkens en koeien die een topleven hebben gehad.

Bekijk de video

Van juf naar biologisch boerin

Dieneke wist het al vroeg: ik word later boerin. Haar ouders geloofden niet zo in dat verhaal en wilden liever dat ze een diploma zou halen. Dat deed ze. Dieneke werd juf. Jaren later vervult ze alsnog haar droom en heeft ze een biologische kwekerij waar diverse chefs hun ingrediënten inkopen.

Bekijk de video

Van Noorwegen naar Nederland

Geïnspireerd door de moestuin van zijn vader is Matthias gek geworden op de landbouw. Na jaren in Noorwegen te hebben gewoond, neemt hij samen met zijn vrouw een biologische boerderij over in Nederland. Hier verbouwt hij jaarlijks tachtig verschillende gewassen, die terechtkomen in groentepakketten

Bekijk de video

Biodynamische landschapstuin

Zodra Alma en Doortje niet meer gebonden zijn aan werk, willen ze weg uit de randstad, maar waarheen? Met een prikker op een landkaart komen ze uit in Molenrij. Daar hebben ze een zelfvoorzienende tuin met bijen, ganzen en kippen. Afval bestaat niet bij de dames. Alles wordt hier gebruikt.

Bekijk de video