Landgoederen, boerderijen en natuurgebieden, bij BinnensteBuiten komen veel verschillende natuurgebieden en dieren voorbij. De redactie selecteerde de beste natuuritems van 2020. Van Marieke bij een grote groep damherten in de Meeuwenduinen van Zeeland, tot een klassieke tuin met veel geschiedenis in het Gelderse Oosterbeek!

Burlende Zeeuwse herten

In het grootste naaldbos van Zeeland woont een groep damherten. In de herfst gieren bij de mannetjes de hormonen door het lichaam. Er wordt gegraven, gesnoven en geburld. In het aangrenzende duingebied vinden imposante gevechten om de vrouwtjes plaats. Boswachter Marieke Schatteleijn gaat er vroeg opuit, in de hoop iets van dit schouwspel te kunnen horen, zien en ruiken.

Bekijk de video

Steltlopershow

Aan de rand van de Friese Waddenzee kan Camilla er rustig voor gaan zitten. Steltlopers zoeken op het wad naar voedsel en als het vloed wordt verplaatsen ze zich met duizenden tegelijk naar een plek waar het droog blijft. Dat levert een spectaculair plaatje op. Tussendoor wordt Camilla ook nog eens getrakteerd op de zeearend. 

Bekijk de video

Martin Stugers eigen tuin

Profiteer van een praktische rondleiding in de tuin van onze tuinspecialist Martin Stuger. Hij laat zijn favoriete bloemen en planten zien en geeft tips hoe je moet snoeien en hoe je de tuin makkelijk kunt onderhouden. Zo kun je alvast vooruitkijken naar het voorjaar.

Bekijk de video

Landgoed 't Heijk

Het huis met landerijen van Gerrit en Monique in het Limburgse Ell kreeg in 2019 de status van landgoed. Zonder kasteel of groot landhuis, maar met natuurlijke landerijen en een bonte verzameling zeldzame huisdierrassen. De Nederlandse landgeiten, lakenvelder-runderen en kippen, Groninger paarden en andere bijzondere soorten geven 't Heijk historische waarde.

Bekijk de video

Tuin De lage Oorsprong

Mariëlle en haar man Egbert hebben Tuin de Lage Oorsprong in Oosterbeek nieuw leven ingeblazen. In 2008 opende deze tuin zijn deuren voor bezoekers. Mariëlle en Egbert kwamen er per toeval achter dat ze naast deze klassieke tuin wonen, waar de geschiedenis nog zichtbaar is. Aan de hand van oude tekeningen blazen ze de tuin, samen met veel vrijwilligers en experts, nieuw leven in. 

Bekijk de video