De beste items van 2020, dat is behoorlijk moeilijk kiezen. We zijn op zo veel plekken geweest en hebben zulke prachtige bedrijven gezien dat ze eigenlijk allemaal in dit rijtje thuishoren. Deze vijf fragmenten zijn de redactie het meest bijgebleven. Kijk en geniet!

Herborist Dave Zwaartman

Als chef-kok kwam Dave Zwaartman in aanraking met het wildplukken. Hij ging een dagje op pad met een specialist en raakte er zo aan verknocht dat hij niet veel later zelf de opleiding tot herborist afrondde. Vandaag de dag weet hij voor ieder kruid een nuttige bestemming.

Bekijk de video

Ramon bij de Brakkerij

In een piepkleine, circulaire brouwerij in Utrecht brouwt Wanting Li sinds vijf jaar speciaalbieren en bakt ze er broden. Haar bakkerij en brouwerij in verwerkt onder andere onkruid uit de omgeving tot smakelijke producten.

Bekijk de video

Bunkerkaas in Dalmsholte

In Dalmsholte maken Joke en Marinus boerenkazen. Twee jaar geleden zijn ze een bijzondere samenwerking aangegaan. Joke: 'We zochten een rijpingslocatie voor onze roodschimmelkaas en kwamen in contact met een lokale zorginstelling. Op hun terrein stond een oude munitiebunker, een perfecte plek om kaas te laten rijpen.' Het blijkt een samenwerking die naar meer smaakt.

Bekijk het recept

Leon en Lendl proeven wijn

'Toen wij ons realiseerden dat de wijngaard geen akker was, geen moestuin, maar dat al die duizenden boompjes een bos vormden, toen wisten we dat we moesten streven naar dat specifieke bosbodemleven.' Wijnboer Johan Rippen kreeg dit eurekamoment zo'n tien jaar geleden en heeft nu in Lelystad een unieke, duurzame wijngaard.

Bekijk de video

Sharon maakt vegetarische ramen

Sharon maakt een heerlijke, vegetarische ramen, een klassiek Japanse noedelsoep. Een goedgevulde maaltijdsoep met paksoi, tofu, broccoli en eitjes die heerlijk smaakt op koude en minder koude dagen.

Bekijk het recept