Een grote groep spreeuwen in vlucht lijkt bijna te dansen! Voor je het weet sta je er met open mond naar te kijken. Kijk nu dus af en toe naar boven, want vooral in het najaar speelt dit spektakel zich af in de lucht.

Zoek de verschillen

Een spreeuw haal je snel door elkaar met een merel. In het voorjaar is de spreeuw zwart, net als het merel mannetje. Beide soorten zoeken op grasvelden en weilanden naar voedsel. Hoe houd je ze uit elkaar? De spreeuw heeft in de winter een paarse gloed en witte spikkels op het verenkleed. Wordt het warmer? Dan trekt hij een nieuw jasje aan! Zijn veren herken je dan aan de paarse, blauwe en groene kleuren.

Spreeuw in zomerkleed | foto: pexels

De spreeuw voelt zich overal thuis

De spreeuw is niet kieskeurig. Het is een gemakkelijke eter, ze pikken insecten, zoals de langpootmug en de larven graag uit een grasland. Van half april tot in juni broeden de vogels in boomholtes, maar ze bouwen hun nestjes net zo makkelijk in de kieren en holtes van gebouwen. Tip! Kijk in het voorjaar dus goed rond op het treinstation.

Zo spot jij hem!

  • Let goed op de verschillen tussen de spreeuw en de merel 
  • Spits je oren: ze zijn nogal luidruchtig (vooral in grote groepen)
  • Zoek naar poep... Grote kans dat in die boom spreeuwen slapen 
  • Ga vooral in de schermer op pad en houd je camera bij de hand!  
Spreeuw in winterkleed | foto: pexels

Kilometers maken

Eigenlijk zijn er altijd spreeuwen in Nederland te zien. De spreeuwen die hier broeden trekken in het najaar naar België, Zuid-Engeland en Noord-Frankrijk. In Nederland krijgen we vervolgens weer bezoek van spreeuwen uit Noord en Oost-Europa. Deze spreeuwen overwinteren grotendeels hier. Daarom is het najaar een goede tijd om de spreeuw te spotten. Er zijn dan meer spreeuwen in Nederland dan tijdens het broedseizoen.

Spreeuwen | Illustratie: Elwin van der Kolk

Wil je (nog!) meer weten over dit leuke vogeltje? Bezoek de website van de vogelbescherming. 

Ja, leuk!

Lekker zwermen voor het slapengaan

Die enorme zwermen spreeuwen zie en hoor je vaak 's avonds. Die avondvlucht, zoals dat heet, is niet voor niets. Onderzoekers weten dat spreeuwen zich in die zwermen bewegen tegen roofvogels, maar vooral ook in de buurt van hun slaapplek. Zo verzamelen spreeuwen zich en voor de rust wederkeert laten zij zich nog even horen. Dat kunnen spreeuwen dan ook weer heel goed: hoge, gevarieerde en soms ook geïmiteerde fluittonen produceren! 

Uitvogelen met Camilla

In Uitvogelen met Camilla licht Camilla Dreef iedere maand een bijzondere vogel uit. Stap voor stap maak je kennis met de verschillende vogelsoorten die Nederland rijk is en leer je de kneepjes van het vogelaarsvak. In september is het de beurt aan de spreeuw.

Bekijk de video