Kleurrijke vlinders, zoemende bijen en fleurige bloemen: dat willen we toch allemaal? En dan niet alleen in onze achtertuin of balkon. Want als jij aan de slag gaat met inheemse planten, dan help je ook de biodiversiteit in heel Nederland. Doe je mee?

Wat zijn inheemse planten?

Inheemse planten of heemplanten zijn planten die al jarenlang en van nature voorkomen in een gebied. Onze inheemse planten zijn dus volledig aangepast aan de Nederlandse natuur en goed voor de biodiversiteit. Ze hebben elkaar nodig en werken allemaal samen om te overleven. Van de lijsterbes tot paardenbloem, korenbloem of koninginnekruid: er is zoveel inheemse pracht te vinden! Het IVN heeft een lijstje gemaakt met daarop heel veel inheemse planten, bomen, struiken en bloemen en een aantal kweektips. Super handig! 

 

De voordelen

Inheemse planten zijn klimaatbestendig en oersterk, omdat ze dus al zo lang groeien in Nederland. Ook zonder onze hulp. Hierdoor kost een inheemse plant jou weinig moeite in onderhoud!

Planten in het najaar

Veel mensen staan in de rij bij het tuincentrum in het voorjaar, maar eigenlijk is de herfst hét moment om de tuin in te gaan. De grond is nog warm en vochtig. Ideaal dus voor inheemse planten die zich willen wortelen. Hoe pak je dat aan? Check het hier. 

Een wadi met inheemse planten

Last van veel regenwater in je tuin? Maak een wadi met inheemse zaden, zoals tuinexpert Manon Wijermars in Dordrecht, waar zij met Jan en Simon een heel schoolplein aanlegt. Benieuwd hoe je een wadi aanlegt? Dat is niet zo ingewikkeld als het klinkt misschien. Check het hier!

Hoe kom je aan inheemse planten?

Check je eigen regio, de gemeente Rotterdam heeft bijvoorbeeld een hele uitgebreide beschrijving online staan met inheemse planten uit die regio. Ga ook eens langs bij lokale heemtuinen en ontdek welke planten goed groeien bij jou in de buurt. Maar check ook de bodem voor je aan de slag gaat. Elk plantje heeft zo haar eisen. Lees hier waar je rekening mee houdt als je aan de slag gaat met inheemse zaadjes.

Geschreven door
Lizzy Brocaar
Datum