Groningen maakt grote stappen om klimaatvriendelijker te worden. Voor een pilot transformeerden een aantal opritten van steen naar groen. Er ligt nu grind, beplanting of natuurlijke materialen zoals perzikpitten. Waarom? Het verkoelt, zo kan het regenwater weg en er is plek voor biodiversiteit. Slim plan, uit de koker van onze Groene Helden van de Week: stadsecoloog Klaas van Nierop en zijn collega Laurens Stiekema!

Waarom is groen beter?

Klaas: 'In de strijd om meer ruimte en plek voor de auto, die dicht bij huis moet staan, is er de laatste jaren een trend ontstaan: straten verharden. Dan is er dus minder groen en geen sponswerking, dus het regenwater wat nu valt, kan niet meer ter plekke in de bodem zakken.'

Strooi perzikpitten en maak ruimte voor biodiversiteit op je oprit!

Natuurlijke bodembedekkers

Groene opritten bieden een oplossing! Laurens: 'Hier is bewust de verharding eruit gehaald. Op de plek waar de auto moet staan, zijn er stenen neergelegd met perzikpitten daartussen.' Klaas: 'Dat werkt gunstig: het koelt, het water wordt opgenomen en levert biodiversiteit. Je ziet hier bloemen en planten waar insecten op af komen.'

Hoe maak je een groene oprit?

Je kan van alles gebruiken in plaats van tegels op de oprit: kiezels, (waterdoorlatende) stenen, gras of natuurlijk materiaal zoals perzikpitten. Aan de slag? Volg dit stappenplan!

  • Verwijder je oude tegels
  • Plaats (waterdoorlatende) stenen op de plek van de banden van je auto   
  • Vul de gaatjes tussen de tegels op met aarde 
  • Vul de middenstrook op met aarde
  • Breng groen aan: bijvoorbeeld graszaad of lage bodembedekkers  

Gevel- en boomtuinen

Benieuwd naar de andere duurzame en groene oplossingen van deze stadsecologen? Kijk dan maandag de hele uitzending! Ze laten gevel- en boomtuinen zien in de stad en gaan langs bij het groenste schoolplein van Groningen. Of lees alvast even door voor wat tips om zelf aan de slag te gaan.