Wie denkt dat je op landgoederen enkel kunt flaneren onder een parasolletje heeft het mis. BinnensteBuiten neemt een kijkje achter de schermen bij landgoederen waar innovatie, kunst en natuur centraal staan.
Foto: Marjon Lukje

Zeldzame dieren in Limburg

Met een officiële status sinds juni 2019 is landgoed ’t Heijk een van de jongste landgoederen van Nederland. Op de Limburgse buitenplaats van Gerrit en Monique Tacken scharrelen zeldzame huisdierenrassen rond, waaronder een Nederlands landvarken genaamd Spock.

Bekijk de video

Internationale allure

In het Haagse landgoed Clingendael huist het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen, maar ook de buitenruimte is internationaal georiënteerd: in de Japanse tuin staan lantaarns, een watervat en bruggetjes die freule Daisy in de vorige eeuw na een verre reis liet overkomen.

Bekijk de video
Japanse tuin

Middeleeuwen en moderne kunst

In het noordelijke Slochteren ligt landgoed Fraeylemaborg. Een authentieke slotgracht en sierlijke tuin omringen de borg die volgens onderzoek van voor het jaar 1300 dateert. Vandaag de dag is de tuin van het landgoed het decor voor moderne kunst.

Bekijk de video

Innovatie op historisch landgoed

Op landgoed Zuylestijn in het Utrechtse Leersum is de zeventiende-eeuwse moestuin weer in ere hersteld. In een samenwerking met Wageningen University & Research wordt er in de strijd tegen pesticiden met strokenteelt geëxperimenteerd. De biologische oogst eindigt in het landwinkeltje en bij lokale restaurants.

Bekijk de video

Bomen in de hoofdrol

In het pittoreske Noord-Brabantse Liempde ligt landgoed Velder. Sinds 1852 staat de familie Van Boeckel aan het roer van dit landgoed. Boeckel-telg Frans heeft een passie voor populieren en zorgt dat de grote hoeveelheid boomsoorten op het terrein goed bewaard blijft.

Bekijk de video