Waarom een insectenhotel?
Een insectenhotel is eigenlijk precies zoals het klinkt: een verblijf voor insecten. Denk aan een veilige plek om te schuilen bij slecht weer, eitjes te leggen of te overwinteren. Vooral solitaire bijen (die dus niet in een zwerm leven zoals honingbijen) zijn er dol op. Maar ook lieveheersbeestjes, oorwormen en gaasvliegen maken er graag gebruik van. Deze gezellige zoemende insecten helpen jou in ruil weer in je (moes)tuin door luizen op te eten of bloemen en groenten te bestuiven. Zonder bijen, geen bonen!
Toch benadrukt tuinexpert Manon: “Insectenhotels zijn fijn, maar we zijn in de tuin veel te schoon geworden. Eigenlijk zouden we geen insectenhotel nodig hebben, als we onze tuinen wat rommeliger zouden laten.” Holle stengels van uitgebloeide planten, een hoopje bladeren of wat takken in een hoekje doen namelijk hetzelfde als een hotel, maar dan op natuurlijke wijze.
Geen insectenhotel zonder restaurant!
Een goede plek: zon, geen regen
Heb je een insectenhotel of wil je er eentje maken? Hang ‘m dan op een zonnige plek (liefst op het zuiden), beschut tegen harde regen of wind. Ook op een balkon of in een betegelde tuin kun je een hotel ophangen! Zorg er dan wél voor dat er bloemen of wat groen in de buurt staat. Denk bijvoorbeeld aan bloeiende planten in potten. Geen hotel zonder restaurant, zegt onze tuinexpert Manon. En het restaurant? Dat zijn inheemse biologische bloemen, die niet bespoten zijn en die het liefst bloeien van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst.
Zelf een insectenhotel maken
Zelf aan de slag gaan? Goed idee! Je kunt heel eenvoudig een duurzaam insectenhotel maken van gebruikte of natuurlijke materialen. Denk aan onbewerkt hout, oude balken, holle rietstengels, dennenappels of een bosje stro. Manons tip: 'Boor gaatjes van 2 tot 8 mm in hout en zorg dat ze 10 tot 15 cm diep zijn. De achterkant moet dicht zijn en de randen van de gaatjes glad, anders beschadigen de bijen hun vleugels.'
Let op: veel hotels uit de winkel zien er leuk uit, maar de kwaliteit is niet altijd even goed: Te grote gaten, te ondiep, of plastic onderdelen maken ze minder geschikt. Gebruik liever natuurlijke materialen en leg er dan ook nog een hoopje leem bij: dat gebruiken bijen om hun nestjes dicht te metselen.
Stappenplan mini insectenhotel maken
- Kies je materiaal – Gebruik een blok onbewerkt hout of een oude houten balk.
- Boor gaatjes – Gaten van 2 tot 8 mm doorsnee, en minimaal 10 cm diep.
- Schuur de randen – Geen splinters of scherpe randjes.
- Bescherm de achterkant – Sluit deze af zodat het nest veilig blijft.
- Kies een zonnige plek – Richt het hotel naar het zuiden en beschut tegen regen.
- Zorg voor bloemen in de buurt – Liefst biologisch en bloeiend in verschillende seizoenen.
- Leem erbij? – Voor extra hulp bij het metselen van nestjes.
- Bakje water in de buurt – Hier kunnen de insecten van drinken.
- Gebruik extra opvulmateriaal - Zoals: dennenappels, stro, mos, blaadjes, jute zak.
- Gebruik gaas om het opvulmateriaal tegen te houden - Zo blijft het mooi op zijn plek zitten.
Wil je meteen beginnen? Kijk dan eens rond in je schuur of rommelkast. Grote kans dat je al genoeg materiaal hebt liggen om je eerste insectenhotel te bouwen!
Wat kun je verwachten?
De meeste bezoekers zie je in het voorjaar en in de zomer. Bijen zijn dan druk op zoek naar een plekje om eitjes te leggen. Maar ook in herfst en winter zoeken lieveheersbeestjes, oorwormen en spinnen beschutting in het hotel. Soms komen de eerste bezoekers zelfs al op de dag dat je ‘m ophangt!
Je hoeft het hotel niet schoon te maken: laat de natuur haar gang gaan. Juist een 'rommelige' tuin is een levendige tuin.
Juist een rommelige tuin is een levendige tuin!
Ben je overtuigd? Ga het gewoon doen!
Een insectenhotel is een kleine moeite, maar heeft een grote impact. Dat kan zowel in een grote tuin of op je balkon, je helpt er de insecten en de hele tuin mee. Nog leuker: je ziet er al snel resultaat van. Zet wat bloemen neer, bouw een eenvoudig hotelletje en zie hoe jouw tuin tot leven komt!
