In veel steden in ons land is de openbare ruimte grijs en vol met tegels. Jenny van Gestel heeft als droom om Nederland groener te maken en doet dat met de guerrilla gardeners. Pak je schep, tegel eruit en plant wat groens! En daarbij mag je best een beetje ondeugend zijn. Kijk mee hoe Jenny dat doet in Utrecht.
Planten tot je groen ziet!

We hebben allemaal groen nodig!

Er is te weinig vrolijkheid en groen in de stad. En daar hebben de wilde bijen, vlinders en andere insecten veel last van. Maar ook de mensen die er wonen. In de zomer puffen de steden van de hittestress, omdat de warmte blijft hangen tussen al de gebouwen en het asfalt. Het is dus goed voor mens en dier om groen in je omgeving te hebben.

Guerilla Gardening - ShotbySheena

Zelf aan de slag

Boomspiegeltuin maken

Zet er geen vuilniszakken meer neer, maar maak van je boomspiegel een groen paradijs! Met deze tips van de guerrilla gardeners gaat je dat zeker lukken.  

Bekijk het stap voor stap

Guerrilla wat??

Guerrilla Gardening is overgewaaid uit Amerika, waar in eerste instantie de insteek was dat mensen stiekem gingen tuinieren in de openbare ruimte, door zaadjes te planten. Hier in Nederland proberen ze, in goed overleg met de gemeente, de steden te vergroenen door burgers boomspiegels en geveltuintjes in hun straat te laten aanleggen en te onderhouden.

Kwestie van een paar plantjes en je hebt al een hele vrolijke gevel.
Jenny van Gestel

Groene werkplek

Guerilla Gardeners heeft een werkplek op Het Hof van Cartesius in Utrecht. Dit is een groene werkplek gelegen in het Werkspoorkwartier met meer dan 110 creatieve en duurzame ondernemers. De circulair gebouwde ruimtes staan rondom een groene binnentuin die ze met elkaar onderhouden. Daarnaast is Het Hof gasloos, wekt zelf stroom op en heeft een eigen wateropvang. Een hele bijzondere en complete groene werkplek!

Geschreven door
Dorenda van Knegsel
Datum