Ontdek het museumbospad in Almere

Mysterieuze essentaksterfte (26)
Gebied
Flevoland
Afstand
5 km
Type
Bos
Gemiddelde waardering
12 personen

Boswachter Marieke brengt een bezoek aan het museumbos in Almere en onderzoekt hoe bomen groeien, tussen welke soortgenoten ze staan en wat de mysterieuze essentak-sterfte te maken heeft met de houtkap in Flevoland. Als ze in de winter zo kaal zijn, kan je ze goed bekijken. Tijd dus om een wandeling te maken in dit prachtige jonge bos.

Het licht dat door de beuken gefilterd wordt, is prachtig.
Charlotte Almekinders, boswachter Stadsbossen Almere

Ontdek de zeven boskunstwerken van het Museumbos tijdens een wandeling over het boswachterspad in Almere. Geniet van het weidse uitzicht vanaf de hoogste berg van de Flevopolder, pluk in de zomer bessen in de vlierboomgaard en verdwaal in het labyrint.

Een bos met een verhaal

Charlotte Almekinders: “Tijdens de wandeling over het museumbospad verbaas je je over de prachtige ronde beukenlanen in het polderbos en wandel je langs zeven boskunstwerken. Laat je meevoeren door de verschillende sferen en ontdek de verhalen achter de kunstwerken. Wandel langs de Lindebomen van verschillende leeftijden waar flessenpost onder begraven ligt, pluk in de zomer bessen in het vlierbomenbloesembessenbos en verdwaal in het Labyrint. Ik sta graag altijd even stil op de berg Almere Boven. Via het spiraalvormige pad slinger je omhoog naar de top van de 30 meter hoge berg. Zo’n hoge berg is hier uniek, even vergeet je dat dit Flevoland is. Eenmaal boven heb je een weids uitzicht over het gebied en zie je schapen met hun lammeren op de berg grazen. Mijn favoriete seizoen om hier te wandelen is het najaar. Blijf tijdens de wandeling even stilstaan om omhoog te kijken naar de beukenbomen. Het licht dat door de beuken gefilterd wordt is prachtig. Op de grond vind je beukennootjes en paddenstoelen.”

Over deze route

Het startpunt van de route is de parkeerplaats aan de Meesweg. Volg vanaf de parkeerplaats de bruine paaltjes om de route van 5 kilometer te wandelen. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden.

Folders met meer informatie over de kunstwerken zijn te verkrijgen bij buitencentrum Almeerderhout. Langs de route staan ook borden met uitleg over de kunstwerken. Het boswachterspad loopt over halfverharde en onverharde paden. In het gebied lopen veel reeën. Honden mogen mee, maar moeten om die reden wel worden aangelijnd.

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer

Route

Startpunt:
Parkeerplaats Cirkelbos
Meesweg
1358 Almere
Routekleur:
Bruin
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd
 1. 1

  Vanaf de berg Almere Boven heb je een weids uitzicht over het gebied.

  Almere Boven
  De berg Almere Boven | Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  Wandel tussen de haagbeuken naar het centrum van het Labyrint.

  Haagbeuken
  Haagbeuken | Foto: Staatsbosbeheer
 3. 3

  Ontdek de oude Lindebomen bij Tempo.

  Oude Lindebomen
  Oude Lindebomen | Foto: Staatsbosbeheer
 4. 4

  In het Vlierbomenbloesembessenbos mag je vrij vlierbessen plukken.

  Vlierbessen
  Het Vlierbomenbloesembessenbos | Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!