We weten het vrijwel allemaal: met de bij gaat het niet goed. Als cruciaal onderdeel van ons ecosysteem kan de mens de bij niet missen. Wat kun je doen om de bij te helpen? En wat is het verschil tussen de bij, de hommel en de wesp? Je leest het hier.

Wie van de drie
De hommel, de bij en de wesp zijn voor de leek makkelijk met elkaar te verwarren. Alle drie hullen ze zichzelf in klassieke streep van zwart en geel. Een zichtbaar verschil zit hem in het vachtje, dat bij de wesp ontbreekt. De hommel heeft warmgele strepen en is met zijn ronde lijf de grootste van de drie. De kale wesp is felgeel en kleiner dan zowel de bij als de hommel.

Een ander onderscheid vind je in het dieet. Waar hommels en bijen voor nectar en stuifmeel gaan, is de wesp een omnivoor. Naast bladluizen, rupsen, vliegen en muggen houden ze van zoetigheid. Net als wij bestormen ze daarom ’s zomers de terrassen.

Ook de tijd van het jaar is een duidelijke aanwijzing bij de identificatie. Het late voorjaar en de vroege zomer is spitsuur voor de hommel, waarvan de koningin vaak als enige de winter overleeft. De bij is het hele jaar actief en houdt zich in de koudere maanden schuil in de bijenkast of korf, waar de bijen door van plek te rouleren de temperatuur op peil houden. Later in de zomer verschijnt de wesp ten tonele. Net als bij hommels is enkel de koningin der wespen verzekert van overwintering.

Hommel

Geen kwaad in de zin
Voel je de stress al opkomen wanneer een zwartgele zoemer zich binnen jouw anderhalve meter waagt? Niet nodig! Zowel hommels, bijen als wespen zijn van nature niet agressief, ténzij ze zich bedreigd voelen, door driftig wapperende handen en opgerolde krantjes bijvoorbeeld. Rust bewaren is dus het devies. Voor de bij is een steekpartij meteen een kamikazedaad: het inzetten van zijn angel heeft de dood tot gevolg.

Een helpende hand
Door gebruik van pesticiden en monocultuur als gevolg van landbouwintensivering is het voor hommels en wilde bijen moeilijk om aan voldoende voedsel te komen. Gelukkig kan iedereen een steentje bijdragen om het ze makkelijker te maken.

Wesp

22 april is Nationale Zaaidag
Op 22 april is het Nationale Zaaidag: de dag waarop de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden iedereen oproepen om bloemstroken te zaaien voor hongerige bijen. Hiermee creëren we een landelijk lint vol smakelijke en prachtige bloemen. In dit artikel zetten we alle planten op een rij die jouw buitenruimte tot een bijenlusthof maken. In veel tuincentra zijn daarnaast kant-en-klare bijenzaaimixen te koop. Een mix van inheemse planten heeft hierbij de voorkeur. Door biologische producten te kopen maak je tegelijkertijd het landschap buiten je eigen omgeving bloem- en kruidenrijker. Zo maken we samen ook na 22 april het verschil.

De bij
Geschreven door
Ted van Hooff
Datum