Elk jaar worden er in ons land honderdduizenden fietsen op straat achtergelaten of weggeknipt. Omdat het wiel is gestolen, de fiets kapot is of verkeerd geparkeerd staat. Dat moet anders. Maar wat kun je nu het beste doen met je oude fiets? Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot deelt haar tips.
Maar liefst 3,8 miljoen fietsen staan ongebruikt in Nederlandse schuurtjes
Bron: ANWB 2020

1. Weggeven of verkopen

Heb je een fiets in de schuur staan die je niet meer nodig hebt, maar die het wel nog prima doet? Doneer de fiets aan een kringloopwinkel, of informeer bij een opvang voor mensen zonder dak of thuis, zoals een azc of het Leger des Heils of ze de fiets kunnen gebruiken. Is hij in zo’n goede staat dat je er nog wel iets voor durft te vragen? Dan kun je hem natuurlijk ook op op tweedehands websites zetten en verkopen.

2. Doneer aan een goed doel

Je kunt je fiets ook doneren aan een goed doel. Het ANWB Kinderfietsenplan knapt gebruikte fietsen op, om ze aan kinderen te geven waarvan de ouders er geen kunnen veroorloven. De Give a Bike Foundation geeft fietsen een tweede leven en zorgt dat ze terechtkomen bij mensen die ze goed kunnen gebruiken, net als Mandela op de Fiets. Maar via lokale scholen, buurthuizen of fietsenmakers kun je soms ook mooie projecten vinden waar fietsen hard nodig zijn.

3. Mee naar de winkel

Stap je over op een elektrische fiets of ben je toe aan een nieuw model? Je kan je trouwe tweewieler vaak inruilen bij een fietsenwinkel, soms zelfs voor korting. Twee vliegen in een klap! 

4. Laat hem repareren

We kunnen meer maken dan we denken! Het kan het waard zijn om te checken of een fietsenmaker hem nog kan repareren. Dat scheelt geld en grondstoffen. Zeker bij een elektrische variant is het slim om na te vragen of de batterij vervangen kan worden, dat onderdeel wordt regelmatig als eerste minder. Zorg er dan wel voor dat je de oude batterij niet bij het vuilnis zet: er zitten grondstoffen zoals mangaan, kobalt, nikkel en lithium in, die mogen niet in de natuur terecht komen.

5. Lever hem in of laat hem ophalen

Is je fiets niet meer te repareren, zorg dan dat hij goed wordt opgeruimd. Wie weet neemt je lokale fietsenmaker hem aan om de onderdelen nog te gebruiken. Bij veel gemeentes kun je fietsen inleveren en bij sommige zelfs een afspraak maken om hem te laten ophalen. Je fiets kan niet bij het grofvuil. Als er echt niks meer van te maken valt moet hij naar een recyclepunt of de milieustraat (zeker je elektrische fiets). 

Fietsfabriek

Meer zien?

Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fietsfabriek van Tiemen, waarin oude frames worden gebruikt voor nieuwe, circulaire fietsen.

Bekijk de video

Elke week duurzame inspiratie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

marieke_1.jpg
Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum