Dit is een afvalruimer voor drijvend afval dat zich ophoopt in hoeken en langs kades. Met deze machine lukt het duurzaam ondernemer Rinze de Vries om 95% van het drijvende plastic in het water aan de wal te brengen. Een geweldige uitvinding en zeer nodig! Want we gooien in Nederland elk jaar zo’n 50 miljoen kilo afval op straat, in het groen of in de sloot.

Wat kan jij doen?

Zwerfafval ziet er lelijk uit langs de weg of in de bomen, het wordt viezig, maar is vooral behoorlijk schadelijk voor de natuur en dieren. Gelukkig is hier best makkelijk zelf iets tegen te doen, zelfs als je niet zo'n geweldige opruim machine bij de hand hebt. Onze duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft je tips en legt uit hoe groot de impact is.

Draaidag

Marieke ging op pad met Rinze

Zie de afvalruimer in actie!

Benieuwd hoe de machine van duurzaam ondernemer Rinze precies werkt? Bekijk de video. 

Dat wil ik

Dit is de impact van zwerfafval

Zwerfafval vervuilt de grond en het water, vooral als het uit elkaar begint te vallen onder invloed van het weer of zout water. Dan kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen: bijvoorbeeld van de inkt of het laagje dat het waterdicht maakt. Afval dat op de grond ligt kan ook makkelijk wegwaaien (dat realiseren we ons niet altijd, ik niet in elk geval!).

Per jaar belandt 50 miljoen kilo afval op straat, in het groen en in het water
Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle-expert

Vanuit de sloot belandt het in de rivier en uiteindelijk in zee. Vissen of vogels kunnen erin verstrikt raken. Bijvoorbeeld omdat ze een plastic netje van blikjes om hun pootjes krijgen, zodat ze niet meer kunnen zwemmen en zinken. Of ze eten het op, want ze zien het verschil niet altijd tussen afval en voedsel. Dan kunnen ze erin stikken, of ze krijgen allerlei troep in hun maag, en kan er geen eten meer bij. Ze kunnen er ziek van worden en zelfs dood aan gaan.

Van zwerfafval tot microplastics

Als het afval van plastic is, is dat nog extra lastig. Het stomme is, dat spul vergaat eigenlijk nooit echt, maar valt in steeds kleinere stukjes uiteen: zogenaamde microplastics. In het water kan het dan bij gaan dragen aan de plastic soep, de grote verzameling plastic op zee. We weten het niet helemaal zeker, maar die kan weleens 34 keer zo groot zijn als Nederland. En dat is nog maar het topje van de ijsberg – omdat plastic dus uit elkaar valt, en dan naar beneden zinkt. Er is dus eigenlijk nog veel meer, maar dat zie je niet. Kortom – genoeg reden om hier iets aan te doen!

Je kan er gemakkelijk iets aan doen, hier komen de tips!
Marieke Eyskoot, duurzame lifestyle-expert

Tip 1: Laat niks slingeren

Natuurlijk logisch: gooi niks op de grond – ook geen peuken of kauwgom. Sigaretten doen er wel tot 12 jaar over om te vergaan, kauwgom wel tot 25 jaar. Zet ook geen vuilniszakken naast een volle container, of afval naast een uitpuilende vuilnisbak: vogels gaan eraan eten of het waait weg. Neem het afval mee naar huis en scheid het.

Tip 2: Raap het op

Meneer Eyskoot en ik raapten laatst het afval op dat we tegenkwamen langs een weg bij het bos. In nog geen tien minuten hadden we een grote tas vol plastic flesjes, snoepverpakkingen en andere zooi. Het is makkelijk, helpt echt en geeft een goed gevoel. Dat gaan we vaker doen, dachten we, bijvoorbeeld eens in de week bij het boodschappen doen, of op weg naar de sportkantine. Het kan eigenlijk altijd. En als anderen jou afval zien rapen, gaan zij het ook weer doen. Toen wij bezig waren, toeterden allemaal auto’s om ons aan te moedigen.

Tip 3: Geef het door

Ligt er ergens (vaak) veel zwerfafval? Via de apps Verbeterdebuurt en BuitenBeter kun je het doorgeven, bijvoorbeeld aan de gemeente, zodat er wat aan gedaan kan worden. Je kunt je lokale gemeente natuurlijk ook mailen of bellen. Wist je trouwens dat winkels en horeca (zoals snackbars, kantines en supermarkten) verplicht zijn de openbare ruimte om hen heen schoon te houden? Ligt daar vaak veel troep, dan kun je ze vragen daar meer aan te doen.

Meer duurzame inspiratie?

Marieke heeft nog veel meer tips voor je!

Meer over Marieke

Tip 4: Maak het klein

Het is een goed idee om alles je vindt klein te maken voordat je ze in de vuilnis- of recyclebak stopt. Dan is de vuilniswagen minder snel vol, hoeven er minder te rijden en bespaar je brandstof, CO2-uitstoot en de hoeveelheid wagens die door je buurt komen.

Tip 5: Doe het samen

Met z’n allen is gezellig, en ruimt lekker op! Regelmatig worden er door het hele land allerlei acties georganiseerd, zoals ‘beach cleanups’ op het strand of natuurwerkdagen. Elk jaar is er ook de Landelijke Opschoondag (dit jaar op 18 maart), waarop duizenden mensen de handen uit de mouwen steken. Online is er van alles over deze en andere initiatieven te vinden. Wil je zelf iets starten in de buurt? Vraag dan bij je gemeente of ze je kunnen steunen met bijvoorbeeld grijpers en zakringen.

Heel veel plezier, en veel dank voor je moeite!
x Marieke

Geschreven door
Marieke Eyskoot
Datum