Duurzamere bouwmarkt
Voor BinnensteBuiten gaat Marieke donderdag 22 februari op bezoek bij een duurzamere bouwmarkt in Utrecht, vol hergebruikte en afgedankte vloerdelen, wanden en deuren, gerund door vrouwen. Wil jij jouw klus ook wat duurzamer aanpakken? Dit zijn Marieke's tips!
Tip 1: Weet wat je wil
Deze tip begint eigenlijk al vóór je gaat verbouwen. Kijk met een verbouwingsbril op naar je huis, en wees extra bewust van hoe je leeft.
- Waar zitten jullie veel, waar is het meeste licht, en welke indeling zou slimmer zijn?
- Is het snel warm in het huis of juist koud – en wat vinden jullie fijn?
- Wat is nog te gebruiken, wat moet echt vervangen worden, waar lopen al leidingen?
- Waar willen jullie echt voor gaan, en wat is nice-to-have? Een warmtepomp, zonnepanelen, warmterugwinning, vloerverwarming of extra isolatie?
- Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar er komen zo veel keuzes op je af – die vaak ook financiële consequenties hebben – dat de duurzame doelen soms uit het zicht raken.
De bouw van een nieuwe woning met gangbare materialen als staal en beton, kost zo’n 34 ton CO2 – dat is net zoveel als ongeveer 20 keer op en neer vliegen naar New York.
Tip 2: Stel vragen, lees reviews en zoek ervaringen
Veel vragen stellen is superslim én kan je veel opleveren. Bijvoorbeeld:
- Vraag een energieadviseur om langs te komen – dat is een kleine investering, maar die kun je terugverdienen door wat je gaat besparen.
- Check of je kans maakt op subsidies via de Energie Subsidiewijzer, of een hypotheek die je korting geeft als je gaat verduurzamen.
- Wees kritisch en vraag door: bijvoorbeeld bij je aannemer. Heeft die eerdere duurzame verbouwingen gedaan en wat zijn concrete resultaten? Welke materialen worden er gebruikt (ik zal het verhaal nooit vergeten van een vriendin die zo duurzaam mogelijk wilde renoveren. Toen bleek de aannemer de fundering met piepschuim te hebben gevuld. Ze slaat zichzelf voor de kop dat ze daar niet naar geïnformeerd had.)
- Lees ook reviews, van efficiëntere ketels, duurzamere verf, enzovoorts. Zo voorkom je miskopen en dat je snel iets moet vervangen.
- En leer van ervaringen van anderen! Online vind je veel interessante websites vol tips over hun duurzame verbouwingen.
Tip 3: Ga voor anders en natuurlijk waar je kan
- Er zijn veel alternatieven voor de bestaande bouw, zoals isolatie met hennep, houtvezel of gerecyclede spijkerbroeken.
- Stuccen met leem, warmteterugwinning uit de douche of ventilatie, wc doorspoelen met gebruikt of regenwater, er kan al heel veel – naast natuurlijk de al genoemde warmtepomp, zonnepanelen enzovoorts.
- Biobased bouwen betekent bouwen met natuurlijke materialen, en daar zijn veel bijzondere, innovatieve mogelijkheden voor.
- Platen van het ondergrondse wortelstel van paddenstoelen, van zeewier of snoeiafval uit de berm?
- Je kunt er online veel informatie over vinden, bijvoorbeeld bij ecologische bouwmarkten, en check ook organisaties als Milieu Centraal.
Tip 4: Zoek tweedehands
Er is al zo veel! Materialen hergebruiken bespaart grondstoffen en geld. Ga op zoek naar tweedehands hout, isolatiemateriaal, kozijnen – het is er allemaal. Facebook en Marktplaats zijn je vriend: wij haalden voor 125 euro een volledige eikenhouten vloer bij iemand thuis op – die moesten we er wel zelf uithalen, maar dat was een leuk klusje met wat vrienden. Het kost wat meer tijd, maar het speuren als een goudzoeker kan een spannend avontuur zijn, met onverwachte pareltjes!
Tip 5: Pak meteen mee
Een verbouwing is ook een ideaal moment om duurzaam door te pakken!
- Ga over op groene energie.
- Neem waterbesparende maatregelen (een straaldopje in de kraan kan al veel doen).
- Kies voor inductie in plaats van gas.
- Kies voor LEDverlichting in plaats van spaarlampen.
- En plaats een tochtborstel voor je brievenbus.
Dit scheelt vaak ook wat geld, dus dat pak je meteen lekker mee!
Veel succes en plezier,
x Marieke